У «Сніданку з 1+1» на ТЕТ екс-міністерка Гриневич розповіла, чому радить для дітей початкових класів очну систему навчання

Сніданок з 1+1
06:30
Будні
У «Сніданку з 1+1» на ТЕТ екс-міністерка Гриневич розповіла, чому радить для дітей початкових класів очну систему навчання

Наразі українських дітей очікує змішана система навчання, наприклад, один тиждень очно, один – дистанційно.

Поділитися:

До «Сніданку з 1+1» завітала екс-міністерка освіти Лілія Гриневич, яка розповіла про успішне навчання під час війни та за якими критеріями українцям краще обрати спосіб навчального процесу для своєї дитини. За словами Гриневич, в першу чергу слід орієнтуватись на рівень безпеки, також треба пересвідчитись, чи наявне бомбосховище у закладі освіти. Екс-міністерка наголошує: головне дослухатись до власного відчуття безпеки.

«Якщо у вас є почуття безпеки для своєї дитини – то далі є вибір. Я розумію, що є приміщення, у якому в разі чого дитина може зійти в укриття, нею будуть займатись, опікуватись – в такому випадку очне навчання, безумовно, це перевага. Особливо для маленьких дітей. Треба пам’ятати, що діти початкової школи, ті ж першокласники, які прийдуть цього навчального року. Це діти, які навчаються під час війни. Для них прерогативою є офлайн-навчання», – підкреслила Гриневич.

Окрім того, вона зазначила, що наразі є умова, що одночасно знаходитись в школі має та кількість дітей, яку у разі небезпеки можна розмістити в укритті. Тому у навчанні офлайн перевага надається учням початкової школи, оскільки для них важливе саме очне навчання. Починаючи з учнів 5 класу, для них може бути змішане навчання. Сама ж Гриневич вважає, що у майбутньому саме система змішаного навчання буде більш прийнятним форматом.

«Дистанційні технології навчання стрімко розвинулись, так багато цікавого електронного цифрового контенту, саме навчального, що можна поділити навчальний процес на дві частини. Частина очно, а частина – онлайн. Є навіть така технологія перевернутого навчання. Дитина може в форматі домашнього завдання передивитись цифровий освітній контент. Щось зрозуміла, щось ні, відповіла на певні запитання. І коли вона приходить до вчителя, на очний урок, вчитель має більше часу говорити саме про проблемні питання», — зазначила вона.

Наразі українських дітей очікує змішана система навчання, наприклад, один тиждень очно, один – дистанційно. Також екс-міністерка зазначила, що деякі школи будуть проводити навчання у дві зміни. Ці формати обирають школи в залежності від їхніх можливостей та наближення регіонів до зони бойових дій. Загалом Гриневич зазначила, що Україні 2,5 млн дітей пережили внутрішню міграцію країною. Також є діти, які зараз перебувають на окупованих територіях. За її словами, діти стануть предметом маніпуляцій.

«Їх будуть заганяти в окуповані школи і хотіти включити в цей російський контекст. Це робиться шляхом насильства також», — відкрито сказала екс-міністерка.

Гриневич Лілія Сніданок з 1+1

Ведуча «Сніданку з 1+1» Неля Шовкопляс, яка є мамою двох третьокласників, розповіла, що зараз у розпачі, бо не знає, яку форму навчання обрати для своїх дітей. За початкову школу її сини два роки провчились на дистанційному навчанні, а потім сталось повномасштабне вторгнення. Ведуча запитала поради, адже не хоче, щоб вони втратили рівень якості навчання.

Гриневич назвала декілька критеріїв, якій дозволять батькам зробити вибір.

«Прийти особисто подивитись, яке у школі укриття. Познайомитись з вчителем, дізнатись деталі. А далі робимо вибір: якщо не вдається зробити дитині очне навчання, хоча, для початкової школи я його рекомендую, треба ознайомитись зі школами, які в силу певних обставин не виходять офлайн. Вони роблять спеціальні події та програми, пов’язані із соціалізацією. Або виносять в очний режим тільки окремі предмети, наприклад, математику. В кожному окремому випадку це треба з’ясовувати, бо такі гнучкі режими також є», — підсумувала вона.

Щодня на глядачів «Сніданку з 1+1» очікують оперативні новини, поради від профільних спеціалістів, включення зірок та українців, які роблять усе задля перемоги України. Не пропустіть щодня проєкт з  07:00 до 10:00, а у вихідні – з 8:00 до 10:00 на телеканалі ТЕТ, а також на YouTube. Також переглянути проєкт можна на платформі онлайн-телебачення Київстар ТБ.

Новини по темі