Як буде організовано навчання в школах з вересня та що повинно бути зроблене для безпеки дітей (коментує освітній омбудсмен)

Сніданок з 1+1
06:30
Будні
 Безпека дітей в школах під час війни: як працюватимуть заклади освіти з вересня у різних регіонах України (коментує освітній омбудсмен)
freepik.com

Офлайн чи онлайн: в якому режимі будуть працювати українські школи?

Поділитися:

В якому режимі будуть працювати школи в Україні вже з вересня? Що робиться влітку для забезпечення безпеки дітей і хто несе відповідальність за це? У "Сніданку з 1+1" розповів освітній омбудсмен Сергій Горбачов.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У серпні чи у вересні: коли учні в Україні підуть до школи та в якому режимі будуть навчатися (Прем’єр-міністр Денис Шмигаль)

В Уряді наприкінці червня оголосили, що відповідальність за вибір режиму освітнього процесу покладається на місцеву владу. Що доволі логічно, адже через війну ситуація в різних регіонах України дуже відрізняється. Тож влітку у керівників шкіл та представників місцевої влади є час, що підготувати школи, там де це можливо. Сергій Горбачов каже:

"Зараз проводять аудити закладів освіти: створюється комісія на місцевому рівні, куди входять представники органів освіти, ДСНС, місцевої влади. Вони перевіряють, що є в школах, що треба і можна зробити".

Мова йде в першу чергу про облаштування укриттів, які відповідають всіх нормам щодо кількості виходів, вентиляції тощо. Освітній омбудсмен зазначає:

"Остаточне рішення щодо онлайн, офлайн чи змішаної форми навчання в школі буде приймати місцева військова адміністрація. Треба виходити з конкретної ситуації в регіоні, а головним критерієм є безпека дітей".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Онлайн чи офлайн: у Міносвіти розповіли, яким буде навчання з 1 вересня

Сергій Горбачов наголошує, що форма навчаня в кожній конкретній школі може бути і змішаною: наприклад, початкова школа відвідує навчальний заклад, а учні середньої та старшої школи навчаються онлайн. Аргументує освітній омбудсмен це таким чином:

"Ми повинні розуміти, що найбільший пріоритет має бути маленьким дітям, початковій школі. Є дослідження: чим старша дитина, тим простіше вона включається в дистанційну освіту, і тим вона для неї ефективніша. Маленька ж дитина потребує допомоги дорослої людини у навчанні. І ще один важливий момент – це спілкування між дітьми, це соціалізація, яка просто критично важлива для дітйе початкових класів ".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вальс на руїнах: історія харківських випускників, що станцювали на фоні знищеної школи у "Сніданку з 1+1"

Якщо підсумувати вище сказане, рішення про те, чи відкривати школи для офлайн навчання, чи ні, а також як саме організовувати освітній процес, лежить на місцевій владі та керівниках шкіл. На державному рівні зараз неможливо прийняти одне рішення, адже безпекова ситуація по Україні дуже різна. Проте однозначно для відкриття школи вона має бути обладнана повноцінним укриттям для учнів на випадок ворожого обстрілу. Детальніше розмову з освітнім омбудсменом у "Сніданку з 1+1" дивіться у відео:

Новини по темі