Україна в жовтій зоні карантину: як буде працювати транспорт, школи, спортзали, які послаблення для вакцинованих людей (свіжа інформація)

Сніданок з 1+1
06:30
Будні

Від сьогодні Україна офіційно перейшла до жовтої зони карантину. Що це означає на практиці?

Поділитися:

Від сьогодні, з 23 вересня 2021 року, Україна знову увійшла до жовтої зони карантину. Що це значить для нас, до яких обмежень треба бути готовими? Про це розповідали у «Сніданку з 1+1».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Сезонні вірусні захворювання у дітей: як розпізнати коронавірус, коли варто залишити дитину вдома та як лікувати ГРВІ (розповідає педіатр)

Коронавірусна інфекція в Україні знову стрімко поширюється. І якщо 22 серпня за статистикою МОЗ було зафіксовано 610 нових випадків цієї хвороби в Україні, то 21 вересня – вже 6754. Тож уряд прийняв рішення повернути Україну до жовтої карантинної зони.

Від сьогодні по всій країні будуть діяти такі обмеження:

  • Громадський транспорт поки працюватиме без змін, але більш жорстко буде контролюватися дотримання маскового режиму.
  • Кінотеатри, театри, музеї та інші культурні заклади, спортзали, басейни можуть працювати, якщо 80% їхніх працівників вакциновані 1 або 2 дозами. Кінозали повинні бути заповнені максимум на 50% місць. У спортзалах на 1 людину повинно бути мінімум 10 квадратних метрів площі. Концерти і масові заходи можна проводити, якщо на 1 людину є мінімум 4 квадратні метри площі.
  • У ресторанах та інших закладах харчування повинно бути не більше 4 людей за одним столиком, відстань між столами має бути мінімум півтора метри.
  • Школи, які не мають понад 80% вакцинованого персоналу, сьогодні мали б бути зачинені і перейти в онлайн-режим. Проте на практиці ці розпорядження кожна зі шкіл виконала по-своєму, і поки не йде мова про масове закриття шкіл по країні. Які санкції будуть застосовуватися до шкіл-порушниць цієї вимоги, теж поки неясно.
  • Дитячі садочки та початкові школи (1-4 класи) будуть поки працювати без змін.

Дивіться відео про жовту зону: як працюватимуть школи:

Нове в цьому карантині наступне – будуть послаблення обмежень для вакцинованих людей. Наприклад, будь-який заклад може працювати, як і раніше, якщо всі відвідувачі та мінімум 80% працівників вакциновані хоча б однією дозою. Також обмеження можуть зніматися, якщо відвідувачі і працівники мають дійсний негативний ПЛР або експрес тест на COVID-19. Їх, а також дані про вакцинацію, можна буде пред’являти в паперовому варіанті або в електронному – у додатку "Дія". Дивіться відео про те, що Євросоюз визнав українські COVID-сертифікати в додатку "Дія".

ФОТО: pixabay.com/MaximeUtopix

Новини по темі