Зростання цін на пальне: чи варто боятися дефіциту (пояснюють у "Сніданку з 1+1")

Сніданок з 1+1
06:30
Будні
Чому зростають ціни на пальне в Україні та чи треба боятися дефіциту
freepik.com

Чи варто чекати дефіциту пального в Україні?

Поділитися:

За останні декілька тижнів всі помітили зростання цін на пальне. Навіть ті, у кого немає автівок, але є, наприклад, генератор. Чи будуть ціни зростати далі, чи навпаки впадуть і коли, чи треба боятися дефіциту пального в Україні знову, у "Сніданку з 1+1" розповів експерт паливного ринку.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як проблеми з енергетикою впливають на економіку України: що буде с доларом та чи зміняться ціни на пальне та продукти (роз'яснення економіста)

Стрибок цін не стався за один день. Ціни почали рости вгору кілька тижнів тому, а спровокував це черговий ракетний обстріл 23 листопада, після якого приватні господарства та бізнеси почали активніше користуватися генераторами. Маленький генератор споживає 15-20 літрів на день, а надпотужні, якими користуються, наприклад ТЦ, використовують сотні літрів палива на годину. Власне це і спровокувало підвищений попит на пальне, до якого ринок виявився не готовим. Щоб перекрити дефіцит, паливо почали дозамовляти за кордоном, а постачальники відреагували підвищенням ціни. І це лише одна з причин.

Експерт паливного ринку Сергій Куюн розповідає, що ще спровокувало ріст цін на паливо в Україні:

"Існують ще й внутрішні фактори. Коли все "згасло", то й митниця теж зупинилася. Відповідно, пальне, що було вже на митниці, не могли розмитнити, оскільки не було світла, потім були питання зі з'язком. І це все на тлі зростання попиту всередині країні. Окремі мережі були вимушені піднімати ціни, щоб збити попит. Також, через використання самими заправними станціями генераторів, зростає собівартість цієї послуги. В умовах, коли націнки на пальне не великі, менші, ніж на початку війни, цей фактор теж впливає на ціни". 

Що буде з цінами на пальне у найближчі місяці

Експерти кажуть, що ціни будуть досить турбулентними й прогнозувати щось чітко не можливо. Зростання цін може викликати також новий пакет санкцій проти росії, яким заборонено завозити російські нафтопродукти в Європу, а зменшення обсягів на ринку може викликати зростання цін. 

Однак, є й вірогідність того, щоо ціна може впасти, і це дуже реалістичний варіант. Сергій Куюн пояснює:

"Ціна може впасти, оскільки ми бачимо, що цей злет був спровокований певним переліком факторів. Коли ринок стане насичуватись, а така динаміка у перші дні грудня вже є, поставки бензину та дизпального великі. Ціна може і повернутися, і навіть впасти ще нижче, оскільки мережі везуть пального більше, ніж потрібно, "про запас". 

Експерти кажуть, що боятися дефіциту палива в Україні не варто. 

Чи зростатимуть ціни на пальне в Україні, дивіться:

Новини по темі