В Україні знову зросли ціни на пальне: чому та на скільки (пояснили у "Сніданку з 1+1")

Сніданок з 1+1
06:30
Будні
Пальне в Україні знову подорожчало: причини та якою стала ціна
Freepik

Пальне подорожчало знову: як пояснюють зростання цін та яким буде максимум?

Поділитися:

В Україні ціни на пальне знову поповзли вгору! Які причини? І на якій цифрі зафіксується межа цін на бензин — розбиралася Олена Квітка в "Сніданку з 1+1".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Зміни у виплатах для ВПО, тарифи на світло та газ: що чекає українців з 1 серпня

У серпні було вже два здорожчання: перше на початку місяця, а друге за два тижні. Спочатку зафіксувалися в мережевих автозаправних станціях приблизно на 95-й бензин від 53-55 грн за літр. Дизпаливо можна було придбати за 56 грн. Сьогодні ж ціна зросла ще на 2 грн. Якщо говорити про 95-й бензин, то на нього ціна стартує у середньому від 55 до 57 грн/літр, а дизпаливо доходить до 58 гривень.

Варто зауважити, що ціни на паливо почали зростати ще в минулому місяці. На початку липня удвічі зріс акциз, плюс повернули довоєнні ПДВ, і це підвищило практично ціну палива на 11 гривень. Але внаслідок того, що у постачальників залишались ще деякі запаси, вони змогли трошки вирівняти ціни, тому українці не відчули одномоментного стрибка вартості.

У липні ціни на паливо підвищилися на чотири гривні. Таким чином, залишкові 7 грн переходять на цей місяць. Вони потрошку додаються до вартості чи не кожні два тижні. Також експерти звертають увагу на те, що ринок нафтопродуктів у світі нестабільний. Ціна нафти зросла на 15%, а отже можливе підвищення до 60 грн за літр восени.

"Україна і світ знаходяться на піку сезонного споживання. Я не думаю, що ціна може впасти. До жовтня ринок буде досить напружений. Все буде залежати від того, що буде завтра", — наголосив експерт.

Водночас журналістка "Сніданку з 1+1" Олена Квітка повідомила, що ціна на газ залишається стабільною. Так, два тижні тому на заправних станціях вартість була приблизно 24,5 гривні за літр газу, і вона не змінилася. Експерти кажуть, що незначне здорожчання можливе в межах 1-3 грн.

Як здорожчання коментують українці? Дивіться у сюжеті "Сніданку з 1+1", який виходить щодня з 07:00 до 09:30 в ефірі телеканалу 1+1 Україна, телеканалу ТЕТ та на YouTube. Також переглянути проєкт можна на платформі онлайн-телебачення Київстар ТБ.

"Сніданок з 1+1" в соцмережах:

Нагадаємо, для того, аби 1+1 Україна був у переліку каналів вашого телевізора/приймача (для налаштування приймання 1+1 Україна через Т2), необхідно провести процедуру повторного сканування телеканалів. Наводимо інструкцію, як це зробити.

Новини по темі