Важливо знати: як вберегти дитину від самогубства (пояснення психотерапевта)

Сніданок з 1+1
06:30
Будні
Ознаки суїцидальних думок у підлітків
Freepik

У "Сніданку з 1+1" розповіли, яка поведінка вказує на суїцидальні настрої, та як захистити власну дитину.

Поділитися:

За жовтень 2023 в Україні п'ятеро підлітків скоїло самогубство. Довоєнна статистка вказує, що за рік 120 юних українців вкорочували життя, найчастіше це були хлопчики у віці 12-16 років. Підлітковий вік є найнебезпечнішим для суїцидальних думок, адже дитяча психіка не завжди може впоратися з труднощами. Що потрібно робити батькам, щоб вберегти свою дитину, розповіли у  "Сніданку з 1+1"який виходить у будні з 07:00 до 09:30 в ефірі телеканалу 1+1 Україна, телеканалу ТЕТ та на YouTube.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Важливо знати: 8 вправ, які допоможуть дитині впоратися зі стресом

Найпоширеніші причини підліткових самогубств

  • насильство
  • низький соціальний рівень родини
  • цькування
  • знецінення
  • брак уваги
  • стрес через війну

"Сліди завжди є, натяки є буквально прямим текстом, але на це пізно звертають увагу", — зазначив психотерапевт Олег Чабан.

Підліток

Фото: Freepik.com

На що сім'ям підлітків треба звертати увагу

► Раптове бажання бути на самоті.

► Відсутність бажання до спілкування з друзями.

► Ігнорування запитань.

► Пригальмована реакція.

"Батькам треба мати час на розмови зі своїми дітьми та говорити між собою про них", — підкреслює експерт.

Відверті розмови — найкраща протидія підлітковим самогубствам. Фахівці також радять завести домашнього улюбленця: так у підлітка з'явиться істота, за яку треба бути відповідальним, і яка покаже, що дитина потрібна та важлива. Якщо ваш син чи дочка мають ознаки депресивних думок, обов'язково зверніться до спеціаліста.

Дивіться "Сніданок з 1+1" по будням з 07:00 до 09:30 в ефірі телеканалу 1+1 Україна, телеканалу ТЕТ та на YouTube, а також "Сніданок. Вихідний" у суботу та неділю з 7:00 до 9:30. Також переглянути проєкт можна на платформі онлайн-телебачення Київстар ТБ.

"Сніданок з 1+1" в соцмережах:

Нагадаємо, для того, аби 1+1 Україна був у переліку каналів вашого телевізора/приймача (для налаштування прийому 1+1 Україна через Т2), необхідно провести процедуру повторного сканування телеканалів. Наводимо інструкцію, як це зробити.

Новини по темі