Вступна кампанія 2023: які документи з військомату подавати чоловікам

Сніданок з 1+1
06:30
Будні
Які документи повинен подати майбутній студент у ВИШ — пояснюють у Сніданку з 1+1
Freepik

Які документи з військомату треба подавати чоловікам при вступі до ВНЗ?

Поділитися:

Документи з ТЦК цього року є обов’язковими для чоловіків при вступі до закладів вищої освіти. Це може бути військовий квиток або приписне посвідчення. У будь-якому випадку там має бути зазначене місце обліку. Жодні інші документи прийматися не будуть. Про це детально розповіли в ефірі ранкового шоу "Сніданок з 1+1", який виходить щодня з 07:00 до 09:30 в ефірі телеканалу 1+1 Україна, телеканалу ТЕТ та на YouTube.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Хто з бійців може стати офіцером: умови та вимоги (пояснюють у «Сніданку з 1+1»)

"До військово-облікових документів не відносяться будь-які документи, що видані не ТЦК (медичні комісії, закордонні дипломатичні установи України, державні органи, підприємства, установи, організації)", — пояснили в Міністерстві освіти та науки України.

Раніше рада змінила призовний вік чоловіків — тепер він становить не 27, а 25 років. Допоки президент України не підписав цей закон, усі, хто належить до цієї вікової категорії, не можуть бути мобілізованими.

Коли закон почне діяти після приймання на навчання, чоловіки 25-27 років вже матимуть право на відстрочку. Однак їм доведеться замінити приписне на військовий квиток у ТЦК за місцем проживання і надіслати копію у ВИШ. 

Чоловіки віком понад 27 років мають одразу надати військовий квиток або посвідчення військовозобов’язаного. Приймальна комісія має повне право перевірити вступника на військовому обліку.

Які дані мають бути в документі з ТЦК

  • відмітки про прописку до призовної дільниці
  • про перебування на військовому обліку за місцем реєстрації
  • виключення з військового обліку за віком чи за станом здоров’я

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Укрзалізниця" виділила спеціальну бронь квитків для військовослужбовців, які їдуть у відпустку 

Що робити, якщо не можеш отримати приписне свідоцтво або військовий квиток

"Якщо вступник знаходиться в зоні бойових дій або на тимчасового окупованій території, то в такому випадку термін подання приписного або військового документу може бути відтермінований" — розповіли в приймальній комісії Київського політехнічного університету.

Міносвіта виділила два місяці на подання документів, зокрема тим, хто знаходиться за кордоном і стоїть на консульському обліку. Вступники 2007 року народження і молодші не повинні подавати військово-облікові документи. На час навчання відстрочку від мобілізації мають лише чоловіки, які навчаються очно або дуально.

Дивіться "Сніданок з 1+1" щодня з 07:00 до 09:30 в ефірі телеканалу 1+1 Україна, телеканалу ТЕТ та на YouTube, а також "Сніданок. Вихідний" у суботу та неділю з 7:00 до 9:30. Також переглянути проєкт можна на платформі онлайн-телебачення Київстар ТБ.

"Сніданок з 1+1" в соцмережах:

Нагадаємо, для того, аби 1+1 Україна був у переліку каналів вашого телевізора/приймача (для налаштування прийому 1+1 Україна через Т2), необхідно провести процедуру повторного сканування телеканалів. Наводимо інструкцію, як це зробити

Новини по темі