Як магнітна буря спричинила полярне сяйво: роз'яснення науковців

Сніданок з 1+1
06:30
Будні
Як потужна магнітна буря спричинила полярне сяйво: науковці пояснили причину

Потужна магнітна буря накрила Землю і спричинила полярне сяйво: скільки триватиме та як вберегтися.

Поділитися:

У ніч проти суботи у багатьох країнах, зокрема над кількома регіонами України, спостерігалось аномальне і рідкісне для нашого регіону явище — полярне сяйво. Небо пофарбувалося у яскраво рожевий та фіолетовий колір. Але чому над Україною все частіше можна побачити це оптичне явище? Про це детально розповіли у сюжеті "Сніданку з 1+1", що виходить у будні з 06:30 до 09:30 на телеканалі "1+1 Україна".

Як магнітна буря спричинила полярне сяйво

Як пояснили фахівці Національної системи сейсмічних спостережень України, потужні магнітні бурі, які обрушилися на Землю увечері п'ятниці, 10 травня, через низку сонячних спалахів і корональних викидів маси спричинили полярне сяйво. 

Ця геомагнітна буря має найвищий п'ятий рівень. В останнє вона досягала такого максимального рівня ще у жовтні 2003 року. Вона може вплинути на енергосистему, а також на супутниковий і високочастотний радіозв'язок. Світові науковці вже назвали це явище надзвичайною і потенційно історичною подією.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Магнітні бурі — міф чи реальність: відповідь науковців та медиків

Скільки триватиме потужна магнітна буря

Потужна магнітна буря розпочалася у суботу, 11 травня, і відтоді потроху спадає. У понеділок, 13 травня, прогнозується середня магнітна буря з потужністю у чотири бали. Далі геомагнітна активність слабшатиме.

Магнітна буря 13 травня: як захиститися 

У період магнітних бур метеочутливі люди можуть відчувати слабкість, апатію, дратівливість, сонливість, тривожність, мігрені. Щоб вберегтися від впливу цього явища, рекомендується дотримуватися наступних порад:

►Приділяти час фізичній активності.

►Не вживати алкогольні напої та жирну їжу.

►Висипатися.

►Пити чисту воду або трав'яний чай.

►Обирати здорове харчування.

►Уникати стресу.

►Перевірити вміст домашньої аптечки на наявність необхідних ліків.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Коли магнітні бурі у травні 2024: небезпечні для самопочуття дні

Науковці також вважають, що цього року побачити полярне сяйво в Україні можна буде частіше, бо сонце досягне сонячного максимуму — 11-річного циклу, під час якого сонячна активність буде найбільшою. 2024 рік може стати найкращим для спостереження за північним сяйвом за останні 20 років.

Новини по темі