В Україні зростає кількість підроблених купюр: як виявити фальшиві гроші власноруч

Сніданок з 1+1
06:30
Будні
Як виявити підроблені гривні: у Сніданку з 1+1 назвали основні ознаки
Pixabay

Як виявити підроблені гроші: у Сніданку з 1+1 назвали основні ознаки, які допоможуть визначити фальшиві купюри власноруч

Поділитися:

В Україні зростає кількість підроблених купюр. Як розповіли у Сніданку з 1+1, що виходить у будні з 06:30 до 09:30 на 1+1 Україна, у першому півріччі 2024 року на 1 мільйон справжніх банкнот припадало 3, 4 підробки. У 2023 році цей показник був на рівні понад 2,1 фальшивих купюр на мільйон справжніх. Найчастіше шахраї підробляли купюри номіналом 500 грн 2006-2007 років. Серед фальшивої іноземної валюти в Україні зафіксували найбільше 100-доларових купюр. Тож, як виявити несправжні купюри? Ділимося важливими ознаками. 

Як виявити фальшиві гривні

►Фальшиві банкноти часто виготовляють на струменевому принтері, тому вони відрізняються якістю та щільністю паперу. Вони можуть бути грубіші на дотик та не мати характерного звуку «хрускоту».

►Нерідко фальшиві купюри виготовляють із двох частин. Спочатку на принтері друкують одну сторону, потім — іншу, і вшивають магнітну стрічку. Після цього половинки склеюють, тому такі банкноти трохи товщі за справжні.

►Справжня купюра має рельєфну текстуру, а підробка під ультрафіолетом втрачає свій колір. Крім того, підробку вирізняє й кольорова гама, яка відрізняється від оригіналу. Краї фальшивих грошей також можуть розшаровуватися.

Що робити, якщо до рук потрапили фальшиві купюри

Якщо ви виявили фальшиву купюру, не намагайтеся розплатитися нею за товар або послугу. Рекомендується звернутися до банку, щоб перевірили її справжність. Якщо купюра дійсно виявиться фальшивою, тоді варто звернутися до поліції, аби вони встановили її походження.

Раніше ми також розповідали про національний кешбек. Які саме товари беруть участь у програмі та як повернути на карту 10% від їх вартості, читайте на сайті 1plus1.ua.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Запускає ланцюг позитивних змін: вчені розповіли, як звичка застеляти постіль може вплинути на життя людини

 

 

 

Новини по темі