Європейські країни дозволили Україні застосовувати західну зброю для ударів по росії

Сніданок з 1+1
06:30
Будні

ЄС підтримав удари України по цілям на території росії: список країн та деталі рішення.

Поділитися:

Європейські країни погодили застосування наданої Україні зброї для ударів по цілях на території росії. Серед цих країн Франція, Литва, Латвія, Швеція, Естонія, Польща, Фінляндія, Чехія, Велика Британія, Нідерланди та Канада.  Детальніше про наслідки цього рішення розповіли у "Сніданку з 1+1"що виходить у будні з 06:30 до 09:30 на телеканалі "1+1 Україна".

Те, що деякі країни ЄС почали офіційно скасовувати ці обмеження для України, підтвердив і глава європейської дипломатії Жозеп Борель, особливо після пропозиції генсека НАТО Єнса Столтенберга дозволити бити по законних цілях на території рф. Це військові об'єкти, з яких запускають ракети, з яких атакують Україну, склади з боєприпасами та іншим військовим забезпеченням, також інфраструктура, залізниця, якими ворог постачає зброю, і загалом всі цілі, які відповідають міжнародному праву.

Донедавна західні партнери притримувались курсу, що допомога призначена для оборони, а не для наступальних операцій на російській території. Втім, фахівці вважають, що після нищівних ударів по цивільних у партнерів не лишилось сумнівів: Україна має право захищатись. Наприклад, надані Францією і Британією далекобійні ракети можуть долітати до Брянська, Калуги і Воронежа. За деякими даними, Україна вже успішно використовує британську далекодіючу зброю, попередньо отримавши дозвіл. Низка країн все ще наважується надати Україні свій дозвіл, мовляв, це може спровокувати росію до більш жорстких атак і погроз бити в глиб Європи. Вірні своїй позиції про збереження обмежень залишаються Німеччина, Бельгія і Італія.

Втім, чи не найважливіше, що поки вагаються США. Штати ще не дали офіційного дозволу боронити кордони України далекобійними атаками з дальністю 300 км. Наразі серед американських політиків позиція щодо вкрай потрібного дозволу є неоднозначною. Відомо, що кілька парламентів і українська делегація зараз переконують адміністрацію президента США Джо Байдена зняти заборону на удари по території росії зброєю американського походження. За даними New York Times, зміна його позиції неминуча, але лідер США накладе певні обмеження, а саме не бити по об'єктах критичної інфраструктури. Швидше за все, Байден офіційно не оголосить про дозвіл, але, на думку журналістів, американські ракети і снаряди просто падатимуть у росії.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Новини по темі