За скільки хвилин повинна доїхати «швидка»: норми і реальність

Сніданок з 1+1
06:30
Будні

Які існують нормативи доїзду машини швидкої медичної допомоги в Україні?

Поділитися:

За скільки часу машина швидкої медичної допомоги повинна доїхати на виклик в Україні? З цим актуальним питанням розбиралися у «Сніданку з 1+1».

Лише за 1-й день лютого в Україні було зареєстровано 45 тисяч викликів «швидкої» і понад 20 тисяч виїздів машин екстреної медичної допомоги. Через надзвичайно велике навантаження викликати «швидку» і дочекатися приїзду медиків стає все важче. Медична адвокатка Олена Бабич розповідає:

«З початку 2021 року в Україні змінилися критерії виклику бригад екстреної швидкої медичної допомоги. Відтепер є різні типи звернень, і відповідно до типу встановлюється час, за який бригада медиків має доїхати до пацієнта».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як правильно викликати «швидку», що таке непрофільне та неекстрене звернення – роз’яснення від Національної служби здоров’я

Отже, в залежності від типу виклику, час на доїзд медиків має бути наступним:

►Критичний – 10 хв.

►Екстрений – 20 хв.

►Неекстрений – бригада «швидкої» не виїжджає або до пацієнта згодом направлять вільну бригаду.

►Непрофільний – бригада «швидкої» не виїжджає, пацієнта можуть проконсультувати по телефону.

види виклику швидкої

Час приїзду «швидкої», звісно, залежить і від ситуативних моментів: затори на дорогах, складні погодні умови, загальна кількість викликів. Тому в період епідемії та взимку дочекатися медиків буває складно. Якщо швидку допомогу чекали дуже довго або вона взагалі не приїхала, адвокат радить звертатися зі скаргою на гарячу лінію МОЗ за номером 0 800 505 201 або ж до обласного Департаменти охорони здоров’я. Також можна подати письмову скаргу у МОЗ, термін розглядуу якої складає від 15 до 30 днів.

Дивіться, що робити, коли "швидка" не приїздить на виклик:

ФОТО: freepik.com

Новини по темі