Знову в школу: як допомогти учневі морально підготуватися до навчального року (коментує психологиня Світлана Ройз)

Сніданок з 1+1
06:30
Будні

Покупка канцтоварів, підручників та форми хіба тільки в цьому полягає підготовка дитини до школи? Як допомогти майбутньому учневі адаптуватися до навчання, щоб уникнути істерик та роздратування — розказала дитячий психолог Світлана Ройз.

Поділитися:

Скоро стартує новий навчальний рік і батьки вже активно почали до нього готуватися. Окрім придбання нового портфелю, канцелярії та одягу дуже важливо допомогти дитині морально налаштуватися, особливо якщо дитина вперше іде до школи. Як це зробити розказала дитяча психологиня Світлана Ройз в програмі «Сніданок з 1+1».

Психологиня Світлана Ройз вважає, що при підготовці дитини до школи важливо в першу чергу самим батькам налаштуватися на навчальний процес. Діти в першу чергу звертають увагу на те, як батьки на них дивляться. Якщо діти бачать в очах батьків тривогу, то вони теж починають переживати і думати, що з ними щось не так.

Будь ласка, дорогі батьки, заспокойтеся. Діти обов'язково впораються, вони набагато сильніше, ніж нам здається.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Тренди шкільної форми 2021: як без стресу зібрати дитину до школи? (розповів дизайнер Андре Тан)

В останні дні канікул і перед походом до школи необхідно:

►Не говорити про школу і залякувати дитину.
►Почати налагоджувати режим дня (раніше лягати спати і раніше прокидатися).
►З дітьми молодшого шкільного віку або першокласниками необхідно пройтися по маршруту, яким вони будуть ходити до школи.
►Для дуже чутливих дітей (дітей після складних пологів) необхідно купувати шкільний одяг, який не сковує рухів та не душить горло. Для таких дітей важливо, щоб одяг не одягався через голову. У них це може викликати напругу.

як налаштувати дитину на навчання

Батьки, що готують дітей до школи можуть зробити щось, що буде їх об'єднувати: наприклад, наліпити однакові наклейки на руку, значки, браслети, тощо. У цьому випадку дитина буде розуміти, що вона не одна.

Як допомогти дітям без стресів підніматися вранці 

Психолог Світлана Ройз прокоментувала, що з точки зору психології — кожен третій день є кризовим. Якщо мова йде про п'ятницю, то необхідно нагадати дитині, що завтра вихідний і він зможе виспатися.

У кожної дитини є свій психотип і своя настройка і по тому, як дитина прокидається в школу, можна припустити, як вона буде налаштовуватися на будь-який процес. Наприклад, є діти симпатики, які підхоплюються по будильнику, але потім просто ходять по кімнаті і не знають, що їм потрібно робити. Такій дитині потрібно допомогти організуватися — намалювати детальний план дій зранку.

Коли батьки будять дитину зранку вони можуть включити музику, яка буде трохи швидше, ніж серцевий ритм дитини. Ритм мови і дотики також повинні бути на пів тону вище тону дитини.

Перший раз до школи — що важливо знати

►Дітям, що перший раз прийшли до школи важливо вибудувати всі тілесні процеси — показати, де знаходиться туалет, де можна поїсти й попити води. Для дитини, в першу чергу, необхідно забезпечити комфортне перебування в школі, щоб вона могла повноцінно сприймати інформацію на уроці.

►Батькам необхідно навчити першокласників користуватися туалетом, якщо він відрізняється від того, який є вдома. Можна зайти в школу ще перед початком навчального процесу або відвідати громадські місця.

►Першокласники не завжди можуть відчувати себе частиною класу, тому важливо називати дитину не тільки  на ім'я, але й на прізвище. Дитина повинна звикнути до того, що вона тепер є частиною соціуму.

як допомогти дитині адаптуватися в школі

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Медогляд перед школою та садочком: яких лікарів і коли треба пройти, які аналізи здати (розповідає сімейний лікар)

Батьки і вчителі повинні працювати в тандемі і всіляко допомагати дітям адаптуватися в школі. Для дитини обов'язково має бути забезпечений безпечний комфортний простір.

Як діяти, якщо вчитель цькує учня — дивіться у відео сюжеті:

Новини по темі