Медогляд перед школою та садочком: яких лікарів і коли треба пройти, які аналізи здати (розповідає сімейний лікар)

Сніданок з 1+1
06:30
Будні
Медогляд перед школою: яких лікарів пройти, що з аналізів здати?
Pexels/Pavel Danilyuk

Літо добігає кінця, а з ним і канікули для дітей. Саме зараз час подбати про профілактичні медичні огляди для дітей. Яких лікарів треба відвідати разом з дітьми?

Поділитися:

Медогляд перед школою та садочком – дуже важливе і відповідальне завдання для батьків. Адже він дозволяє вчасно попередити хвороби чи виявити їх на ранніх стадіях. Яких лікарів і коли треба відвідати з дітьми перед школою та садочком? Які аналізи варто здати? В ефірі «Сніданку з 1+1» розповів педіатр, сімейний лікар Антон Асонов.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Дитяча істерика: що робити батькам, щоб заспокоїти дитину та як відрізнити маніпуляцію від істерики (коментує нейропсихолог)

Отже, перед вступом до 1 класу з дитиною слід відвідати:

  • педіатра або сімейного лікаря;
  • хірурга;
  • ортопеда;
  • офтальмолога;
  • стоматолога;
  • лікарів, яких радить відвідати педіатр через наявність у дитини певних показань та симптомів.

Також варто здати загальний аналіз крові, щоб перевірити рівень гемоглобіну в крові і вчасно виявити анемію, якщо вона є. Педіатр може призначити й інші аналізи, враховуючи стан та анамнез дитини.

Перед 2-11 класом, а також перед початком відвідування дитячого садочка, може бути достатньо лише візиту до педіатра, якщо дитина здорова. Саме педіатр приймає рішення, чи потребує дитина дообстеження: візитів до вузьких спеціалістів та аналізів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чи допоможе щеплення зупинити поширення штаму "Дельта", а також про вакцинування вагітних та дітей розказує експертка ЮНІСЕФ

Педіатр чи сімейний лікар видає довідку у школу або ж дитячий садочок про стан здоров’я дитини, дає рекомендації щодо того, до якої групи на заняттях фізкультурою її віднести, і довідку про наявність у неї профілактичних щеплень.

Антон Асонов нагадує – попередити хворобу набагато легше, ніж потім її лікувати. Тож профілактичні огляди мають величезне значення для збереження здоров’я, а іноді й життя дитини. Вони допомагають виявити на ранніх стадіях деякі важкі хвороби, які протікають в дитячому віці майже безсимптомно. Наприклад, цукровий діабет, деякі генетичні захворювання тощо. Тож не нехтуйте медичними профілактичними оглядами дитини.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Сколіоз: чому виникає та як правильно носити сумку і наплічник (розказує лікар-вертебролог)

Дивіться рекомендації лікаря щодо медичного профілактичного огляду дітей у відео:

Новини по темі