19 лютого в Україні почався Великий піст, який триватиме 48 днів і завершиться 7 квітня. Сенс дотримання посту полягає не лише у голодуванні, а й утриманні від поганих думок та шкідливих звичок. Віряни намагаються робити більше хороших вчинків та молитися.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Коли починається Великий піст 2018 і що не можна їсти в ці дні

Зазвичай віряни на цей період повністю відмовляються від продуктів тваринного походження, алкоголю та інших поганих звичок. Своє меню вони намагаються підбирати з продуктів рослинного походження: овочів, фруктів, а також різноманітних круп.

Під час посту можна харчуватися не тільки ситно, а й надзвичайно смачно. Читайте добірку із 10 рецептів пісних страв на Великий піст. 

РИСОВА ЛАПША З КРЕВЕТКАМИ ТА ОВОЧАМИ

Інгредієнти:

150 г лапші

1 морквина

20 г кунжуту

2 зубки часнику

15 креветок

соєвий соус

кунжутне масло

2 шт. болгарського перцю

зелень і спеції

Приготування:

1. Розігріти пательню. Смажити моркву, перець, часник та креветки. 

2. Додати на пательню кунжутного масла, соєвого соусу та лапшу. 

3. Прикрасьте страву зеленню та кунжутним насінням. 

КОЛЬОРОВІ СПАГЕТТІ З ОВОЧІВ

Інгредієнти:

Морква - 2 шт.

Кабачок - 1 шт.

Цукіні - 1 шт.

Баклажан - 1 шт.

Часник - 2 зубки

Кедрові горішки - 20 г

Кунжут - 10 г

Зелень та спеції за смаком. 

Приготування:

1. Почистити овочі та нарізати на подовгасті слайси.

2. Обжарити часник на оливковій олії та вийняти його. Додати овочі: моркву, баклажани, цукіні, кабачок. 

3. Посипати страву спеціями.

4. При подачі посипати насінням кунжуту. 

ТЕПЛИЙ ГАРБУЗОВИЙ САЛАТ 

Інгредієнти:

Гарбуз - 400 г

Цибуля - 1 шт.

Перець чилі - 1 шт.

Болгарський перець - 2 шт.

Помідор чері - 5 шт.

Бальзамічний оцет - 1 ст. л.

Кунжут - 20 г.

Арахіс - 30 г.

Спеції та зелень 

Приготування:

1. Розігріти пательню та висипати на неї нарізану цибулю. Додати оливкової олії та смажити. 

2. Перець чилі нарізати кільцями і додати до цибулі. 

3. Нарізати соломкою болгарський перець і відправити на пательню. 

4. Натерти гарбуз на крупній терці і висипати до овочів на пательню. Додати приправу.

5. Висипати на пательню цілі помідори чері і обережно перемішати страву. 

6. Перед подачею полийте салат бальзамічним оцтом та соком лайму. Посипте насінням кунжуту та горішками.  

ГРЕЧАНІ КОТЛЕТИ 

Інгредієнти:

Відварена гречка 500 г

Сир тофу 200 г

Перець чилі 1 шт.

Кабачок 1 шт.

Петрушка 30 г

Шпинат 50 г

Приготування:

  1. Відваріть гречку в підсоленій воді. Пропорція – один до одного.
  2. До миски з готовою крупою додайте сир тофу і цукіні.
  3. Додайте перець чилі, шпинат і петрушку.
  4. Щоб котлети не розвалювалися, додайте 2-3 ложки панірувальних сухарів. 
  5. Додайте 5-6 ст.л. оливкової олії.
  6. Перемішайте, з отриманого пісного фаршу сформуйте котлети. 

БУРЯКОВИЙ ХУМУС

Інгредієнти:

Буряк запечений – 1 шт

Перець чилі – 1/2

Часник – 1-2 зубчики

Зіра

Тахіна (кунжутна паста)

Рослинна олія

Зелень за смаком

Сік половини лимона

Волоські горіхи.

Приготування:

  1. Буряк запекти у духовці, обернувши його у фольгу.
  2. Перець чилі дрібно порізати, очистивши його від насіння.
  3. Очистити часник та додати 1-2 зубчики (залежить від його розміру).
  4. У миску до овочів додати сік половини лимону та жменю горіхів.
  5. Додати тахіну (кунжутну пасту). Пасту легко можна приготувати вдома. Для цього потрібно змішати у кавомолці кунжут, сік лимону та теплу воду до консистенції майонезу.
  6. Висипати зіру та коріандр. Збити усі інгредієнти блендером до утворення однорідної маси.
  7. Викласти хумус у піалу, посипати зеленню за смаком, та налити трошки рослинної олії.

САЛАТ ІЗ АВОКАДО ТА СОЧЕВИЦЕЮ

Інгредієнти:

Сочевиця 200г

Кабачок 2шт.

Цибуля 1шт.

Авокадо 1шт.

Томатна паста 1ч.л.

Болгарський перець 2шт.

Оливкова олія 2ст.л.

Зелень та спеції за смаком

Приготування:

  1. Нарізати кубиками кабачок та болгарський перець. Покласти овочі на пергамент дека і покропити їх рослинною олією. Додати  приправи за смаком. Поставити випікати до духовки, розігрітої до 180 градусів на 10-15 хв.
  2. Відварити сочевицю в овочевому бульйоні із лавровим листям.
  3. Дрібно нарізати цибулю.
  4. Викласти на тарілку сочевицю, посипати в'яленими томатами. Додати нарізаний кубиками авокадо, запечені овочі та цибулю.
  5. Вичавіть кілька крапель лимонного соку.

Читайте також: Чому потрібно вживати вітамін А та у яких продуктах його найбільше.

ПЕЧЕНІ ЯБЛУКА З ІНЖИРОМ

Інгредієнти:

Яблука – 3 шт.

Інжир – 70 г.

Фініки – 2 шт.

Мед – 3 ст. л.

Мигдаль – 40 г.

Кедрові горішки – 2 ст. л.

Приготування:

  1. Інжир запарити у теплій воді. Залишити на 10 хв. Порізати шматочками.
  2. Порізати фініки. Додати до інжиру.
  3. Змолоти мигдаль. Висипати в миску. Додати кедрові горішки, мед і спеції. Перемішати.
  4. Зрізати з яблук капелюшок і ложкою видалити серцевинку.
  5. Начинити яблука солодкою начинкою.
  6. Кожне яблуко загорнути у фольгу. Запікати при температурі 180 градусів 30 хв.

ГРУЗИНСЬКА ЗАКУСКА ПХАЛІ

Інгредієнти: 

Шпинат – 400 г

Цибуля – 2 шт.

Волоський горіх – 150 г

Часник – 3 зубки

Лимонний сік – 3 ст.л.

Зелень та спеції за смаком

Приготування:

  1. Змішати у блендері листя шпинату та волоський горіх до отримання однорідної маси.
  2. До суміші додати цибулю, часник, кензу, кілька гілочок петрушки і кріп. Змішати все у блендері.
  3. Додати овочеву приправу, сік лимону та перемішати.
  4. Із отриманої суміші зліпити кульки, викласти на тарілку та прикрасити горіхами.

ВЕГАНСЬКЕ ОЛІВ'Є

Інгредієнти:

Кеш’ю – 100 г

Мед – 1 ст.л.

Лимонний сік – 2 ч.л.

Горошок зелений – 100 г

Огірок – 1шт.

Яблуко – 1 шт.

Авокадо – 1 шт.

Сіль

Зелена цибуля

Зелень.

Приготування:

  1. Горіхи залити водою і збити у блендері до однорідної консистенції. Додати мед, лимонний сік і посолити.
  2. Огірок, авокадо та яблуко нарізати кубиками. Зелень дрібно нашаткувати.
  3. Усі інгредієнти перемішати та заправити горіховим соусом.

ІТАЛІЙСЬКІ НЬОКИ З ТОМАТНИМ СОКОМ

Інгредієнти:

Картопля - 1 кг

Борошно - 200 г.

Помідори у власному соку - 800 г.

Червона цибуля - 1 шт.

Часник - 1 зубчик

Оливкова олія - 2/3 ст. л.

Перець чилі - 1 шт.

Дрібка цукру

Сіль та перець за смаком.

Приготування:

  1. Картопллю зварити цілою, після цього натерти її на терці.
  2. Додати до неї борошно, сіль та перець. Замісити тісто.
  3. Цибулю та часник дрібно нашаткувати. Обсмажити до золотавого кольору на пательні.
  4. На пательню також додати томати, цукор та інші спеції за смаком. Тушкувати на невеликому вогні 15 хв.
  5. Картопляне тісто розділити на кілька частин і зробити з них невеликі ковбаски. Нарізати їх на навеликі шматки та обваляти у борошні.
  6. Варити шматочки 2-3 хвилини у каструлі.
  7. Готові ньоки викласти на тарілку та полити соусом.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 5 бюджетних продуктів для збалансованого раціону