Чому потрібно вживати вітамін А та у яких продуктах його найбільше
Дієтолог розповіла про корисні властивості та основні джерела вітаміну А.
Сьогодні Галина Незговорова розповість про корисний та важливий для нашого організму вітамін А.
Вітамін А входить у топ-10 найважливіших антиоксидантів. Він міститься у продуктах рослинного і тваринного походження у вигляді бета-кератину.
Вітамін А відновлює шкіру та слизові оболонки, стимулює синтез колагену, знижує ризик виникнення інфекційних захворювань, покращує зір.
Причинами дефіциту вітаміну А можуть бути:
1. Тривале незбалансоване харчування.
2. Дефіцит жирів та вітаміну Е.
3. Захворювання печінки, жовчного міхура та підшлункової залози.
4. Оперативне втручання на тонкій кишці.
5. Порушення засвоєння в організмі цієї групи вітамінів.
Ознаки недостатнього надходження вітаміну А:
1. Сухість шкіри, слизових оболонок
2. Поява дерматитів.
3. Ламкість волосся та нігтів.
4. Порушення адаптації у темряві («куряча сліпота»).
5. Схильність до інфекційних захворювань.
6. Виникнення злоякісних новоутворень.
Добова норма вітаміну А для дорослої людини – 1 мг/добу, безпечна – 3 мг/добу.
Основні джерела вітаміну А тваринного походження:
1. М’ясо.
2. Морська риба.
3. Яєчні жовтки.
4. Печінка тріски.
5. Яловича печінка.
6. Твердий сир.
7. Вершкове масло.
Рослинного походження:
1. Болгарський перець.
2. Капуста.
3. Морква.
4. Картопля.
5. Абрикоси та сливи.
Дієтолог Галина Незговорова запевняє, що для отримання добової норми корисних елементів у меню достатньо:
1. 100 г моркви (зі сметаною або рослинною олією).
2. Бутерброд із печінкою тріски (20 г).
3. 200 г салату із зеленню, яйцями, сиром та солодким перцем.
4. 3–4 шматочки тушкованої яловичої печінки.
І пам’ятайте, що раціон харчування потрібно постійно урізноманітнювати.