Продовжуючи відвідування сайту, ви погоджуєтесь на використання файлів cookie і Політикою конфіденційності

Чому потрібно вживати вітамін А та у яких продуктах його найбільше

Дієтолог розповіла про корисні властивості та основні джерела вітаміну А.

Сьогодні Галина Незговорова розповість про корисний та важливий для нашого організму вітамін А.

Вітамін А входить у топ-10 найважливіших антиоксидантів. Він міститься у продуктах рослинного і тваринного походження у вигляді бета-кератину.

Вітамін А відновлює шкіру та слизові оболонки, стимулює синтез колагену, знижує ризик виникнення інфекційних захворювань, покращує зір.

Причинами дефіциту вітаміну А можуть бути:

1. Тривале незбалансоване харчування.

2. Дефіцит жирів та вітаміну Е.

3. Захворювання печінки, жовчного міхура та підшлункової залози.

4. Оперативне втручання на тонкій кишці.

5. Порушення засвоєння в організмі цієї групи вітамінів.

Ознаки недостатнього надходження вітаміну А:

1. Сухість шкіри, слизових оболонок

2. Поява дерматитів.

3. Ламкість волосся та нігтів.

4. Порушення адаптації у темряві («куряча сліпота»).

5. Схильність до інфекційних захворювань.

6. Виникнення злоякісних новоутворень.

Добова норма вітаміну А для дорослої людини – 1 мг/добу, безпечна – 3 мг/добу.

Основні джерела вітаміну А тваринного походження:

1. М’ясо.

2. Морська риба.

3. Яєчні жовтки.

4. Печінка тріски.

5. Яловича печінка.

6. Твердий сир.

7. Вершкове масло.

Рослинного походження:

1. Болгарський перець.

2. Капуста.

3. Морква.

4. Картопля.

5. Абрикоси та сливи.

Дієтолог Галина Незговорова запевняє, що для отримання добової норми корисних елементів у меню достатньо:

1. 100 г моркви (зі сметаною або рослинною олією).

2. Бутерброд із печінкою тріски (20 г).

3. 200 г салату із зеленню, яйцями, сиром та солодким перцем.

4. 3–4 шматочки тушкованої яловичої печінки.

І пам’ятайте, що раціон харчування потрібно постійно урізноманітнювати.

2019-03-21