Користь чи шкода: Чим може бути небезпечна молода картопля
Експерт зі здорового харчування розвінчує міфи про вживання ранньої картоплі.
Тепла весна дарує щедрий урожай. Проте рання картопля може перетворитися на справжню отруту. Як обрати корисну картоплю та при цьому не переплатити - читайте далі.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 3 поради, яким має бути харчування під час вагітності
КОРИСТЬ
1. Рання картопля містить у собі корисні речовини та вітаміни. Молода картопля - продукт не лише смачний, а й корисний - тут вітаміни групи А, В та С, а ще кальцій та фосфор.
2. Молода картопля - дієтичний продукт. Однак на неї не можна налягати. Пам’ятайте, що денна норма цього продукту складає не більше 300 г.
Відварювання та запікання - найкращі способи приготування молодої картоплі. Готуйте її не більше 15-20 хв.
3. Молода картопля набагато корисніша, ніж стара. У ній міститься більше вітаміну С та менше крохмалю.
4. Аби картопля залишалася корисною, її потрібно зберігати у темному прохолодному місці. Експерти радять не робити великих запасів молодої картоплі і зберігати її не більше 2-3 днів у нижній полиці холодильника.
Ранню картоплю варто замочувати. Залиште її на 30 хв. у прохолодній воді. Це знижить концентрацію нітратів.
ШКОДА
1. Рання картопля, вирощена на нітратах, викликає різноманітні захворювання. Аби картопля виросла швидше, її можуть вирощувати так званим експрес-методом із додаванням нітратів. Дієтологи застерігають - така картопля лише шкодить здоров’ю.
Якщо з’їсти велику кількість нітратів, вони можуть негативно вплинути на організм і викликати токсичний гепатит.
2. Картопля із зеленими плямами - отруйна. Потрібно уникати картоплі із зеленими плямами. Вони свідчать про те, що у продукті міститься отруйна сполука салонін.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 5 продуктів, з якими легше схуднути