Мода на витонченість: 12 фактів про кімоно, які ви не знали

Світ навиворіт. Україна

Дізнавайтеся, чим так вабить японський традиційний костюм.

Поділитися:

Цієї осені ведучий програми «Світ навиворіт» Дмитро Комаров перенесе глядачів до Японії. Ви поринете в цікаві, часом незбагненні, традиції «країну сонця, що сходить».

А поки ми продовжуємо знайомити вас ближче з цією захопливою країною. Цього разу підготували факти про традиційне національне вбрання японців – кімоно. Такий костюм вражає історією, символікою та декром. А жінки в кімоно мають особливо граційний вигляд.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 10 фактів, які повинні знати закохані в суші

1. Кажуть, кімоно прийшло до Японії з Китаю, де його спершу носили як спідню білизну. А остаточно японці віддали перевагу європейському одягу, залишивши кімоно здебільшого для урочистих заходів, з 1923 року. Тоді стався Великий кантоський землетрус, у результаті якого чимало японців залишилися без домівок. Європейці надали постраждалим гуманітарну допомогу, зокрема свій одяг.

2. Традиція носіння кімоно передається від матері до дочки.

3. Кімоно загортають на правий бік, а на лівий – виключно померлих.

 

4. За традицією, перше кімоно японець вдягає, коли йому виповнюється місяць. Воно має спеціальні стрічки, за допомогою яких мати кріпить кімоно маляти собі на спину.

5. Здебільшого кімоно представлені в одному розмірі, потім їх «підганяють» під власницю за допомогою складок.

6. Під кімоно жінки вдягають спідню білизну (сорочку та спідницю), а потім нижнє кімоно —нагадзюбан. Верхнє кімоно підв’язують поясом обі, який свідчить про статус та статок людини.

7. Молоді японки одягають обі високо, що символізує їхню скромність.

8. Кімоно з довгими рукавами носять незаміжні японки. Так зване фурісоде – святкове кімоно, яке вдягають на церемонію досягнення повноліття.  До речі, для японців найбільш спокуслива частина жіночого тіла – кисті рук. Тому дівчата й носять кімоно з довгими рукавами.

 

9. Для різних ситуацій обирається відповідне кімоно. Для виконання традиційного японського танцю акторки та гейші обирають сусохікі, що відрізняється від звичайного довжиною спідниці.

_

10. На весілля японки вбираються в білосніжне кімоно, а також спеціальний шовковий головний убір – цуно какусі. Останній приховує «ріжки ревнощів» й свідчить про те, що дівчина хоче стати слухняною дружиною. Весільне кімоно оздоблюють вишитими квітами та журавлями, які символізують щастя.

Фото: blogspot   
 

11. Заміжні жінки вдягають куротомесоде  –  чорне кімоно, декороване малюнком нижче талії.

_

12. Повсякденне кімоно – юката – носять і вдома, і на вулиці. Його здебільшого з бавовняної або лляної тканини.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 10 цікавих фактів про Японію, які шокують

Новини по темі