«Зона племен» і закон честі пуштунів — що покажуть в завершальній серії «Світу навиворіт» про Пакистан

Світ навиворіт. Україна
«Зона племен» и закон чести пуштунов – что покажут в завершающей серии «Мира наизнанку» о Пакистане

23 жовтня о 18:30 на телеканалі 1+1 покажуть завершальну серію «Світу навиворіт» про Пакистан.

Поділитися:

Дмитро Комаров докладно розповість про життя найбільшого племінного народу у світі — пуштунів і побуває в «зоні племен» на кордоні з Афганістаном.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Еквадорі до знімальної групи "Світу навиворіт" приєднається новий член експедиції

Пуштунів здавна вважали войовничим плем'ям. Сьогодні вони живуть в сучасних містах, але як і раніше беззастережно йдуть власним «законом честі» — Пуштунвалі. За його порушення тут не садять в тюрму, а навіть можуть убити. Головні правила справжнього пуштуна включають почуття власної гідності, національну гордість, добре ім'я, віру, завзятість, рівність і бадáль. Останній пункт дуже важливий для цього племені, попри те, що є досить спірним для людини з сучасним світоглядом.

«Бадáль - це компенсація або помста. Грубо кажучи око за око, зуб за зуб. Можливість вершити суд без участі державної влади, приймати рішення, зібравшись старійшинами і виносячи вердикт: хто правий, хто винен. Тут досі існує кровна помста. І якщо в якійсь родині когось вбили, суд старійшин може прийняти рішення, що потрібно вбити членів сім'ї вбивці. Ось такі закони суспільства існують і в наші дні», — розповів Дмитро Комаров.

Світ навиворіт

Прикладом того, наскільки важливі ці закони для пуштунів, є так звана «зона племен». Вона розташована на кордоні з Афганістаном. Тут проходить стратегічно важливий шлях через гори з Пакистану в інші країни — Хайберський прохід. Тому століттями цю землю намагалися захопити різні армії світу. Пакистану вдалося приєднати їх до своєї території тільки у 2018 році. Однак відносини між урядом і місцевими кланами все ще залишаються напруженими. Уряд намагається встановити повний контроль, але досі є частина «зони племен», де місцеві люди живуть за своїми правилами.

Команді «Світу навиворіт» вдалося побувати в цьому регіоні до Афганської кризи 2021 року і зняти ексклюзивні кадри.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Як сформувати у себе звичку читати, яку літературу обирати: художню чи бізнесову (розповідає тренерка з розвитку мислення Наталія Кадя)

Постійні конфлікти і необхідність захищати свої домівки сформували войовничу культуру пуштунів. Тому у кожного місцевого жителя є зброя, і воно тут — предмет гордості.

У столиці пуштунів, місті Пешавар, Дмитро Комаров відправиться до цеху збройового виробництва. Кажуть, що на руках у жителів Пакистану знаходиться близько 44 млн одиниць зброї. Його роблять не тільки на великих підприємствах, але і в підсобних приміщеннях. На таких виробництвах можна побачити і дорослих чоловіків, і маленьких хлопчиків. Управлятися зі зброєю пуштунів вчать ще з малих років, тому багато хто з них замість школи навчаються збройної справи. У невеликих майстерень відновлюють стару зброю і створюють нову, роблячи точні копії відомих іноземних моделей у величезних кількостях.

Світ навиворіт

Дмитро Комаров побуває на такому виробництві і покаже унікальні кадри, зняти які практично неможливо. Телеглядачі не тільки побачать такий цех зсередини, але і почують драматичну історію торговця зброєю, якому довелося ризикнути життям власної доньки.

Телеведучий розповість, хто ці люди, які виробляють тисячі одиниць зброї щомісяця, як вони ставляться до своєї роботи і що приховують під маскою суворих воїнів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Макс Чмерковський прилетів зі Штатів на 8 ефір шоу "Танці з зірками" разом із дружиною

Попри небезпеку деяких регіонів Пакистану і культурні відмінності, Дмитро Комаров зазначив, що в цій країні є міста, куди можна приїжджати туристам:

«Вперше мої очікування від країни і те, що я про неї читав у ЗМІ, взагалі не збіглися з реальністю. У Пакистані я зустрів приголомшливих людей і відкрив для себе нове супертуристичний особливий напрямок. Це країна для мандрівників, які хочуть бути «першовідкривачами», і побачити те, що не продається в «пакетних турах». Небезпечно? Так, таких місць чимало. Друзі, вас швидше за все і не пустять в найнебезпечніші місця, де нас особливо охороняли. Але є хороша новина: в Ісламабад, Хунзу і Лахор можна їхати без охорони. Я б назвав ці місця золотим туристичним трикутником Пакистану. За вами обов'язково наглядатимуть спецслужби, хоча ви цього навіть не помітите. І це добре. Робота спецслужб в цій країні - ваша безпека», — поділився Дмитро.

Правила життя пуштунів, небезпечна «зона племен» і секретна сторона міста Пешавар - дивіться в завершальному випуску «Світу навиворіт» про Пакистан завтра о 18.30 на 1+1.

Новини по темі