250 000 грн на новий бізнес: як Україна планує повертати своїх громадян додому з країн ЄС

ТСН
19:30
Щодня на YouTube
250 000 грн на новий бізнес: як Україна планує повертати своїх громадян з країн ЄС
freepik.com

Які програми готує Україна для повернення своїх громадян?

Поділитися:

За даними ООН з 24 лютого з України виїхало понад 7,5 млн людей, переважно жінки з дітьми. Частина відтоді в Україну повернулася, але майже 3,5 млн отримали статус тимчасового захисту та поступово облаштовуються в країнах Європи. Найбільш активним та працездатним європейці із задоволенням пропонують не тільки допомогу, але й роботу. Україні ще доведеться поборотися за повернення власних громадян додому із сусідніх країн. Щоб ті, чиї підприємства розбомбили чи змушені були закритися під час російської агресії, таки знайшли вдома роботу, Мінекономіки розробило програму для стимулювання підприємницької діяльності. Що це означає і як будуть стимулювати, детально розібрались в ТСН.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖУкраїну може очікувати демографічна криза через масовий виїзд жінок та дітей за кордон: як її уникнути та як стимулювати повертатися

Уряд запускає програму єРобота. Заявку можна подати онлайн за кількома напрямками. Перший із них: запуск нового бізнесу.

Держава планує виділяти 250 000 грн на новий бізнес в одні руки. Ці гроші державі повертати не потрібно. На рік держава пропонує видавати 20 тисяч таких грантів. Щорічний бюджет програми – 5 млрд грн. Отримати їх мають українці, які не працюють і не мають іншого бізнесу. Для цього потрібно подати заявку через Ощадбанк або додаток «Дія» та власний бізнес план.

У бізнес плані має бути описані:

  • ідея,
  • яка сума інвестицій потрібна,
  • строки окупності.

Після подачі заявки протягом 10 робочих днів експерти з державного центру зайнятості вивчать бізнес ідею. Якщо вона відповідає всім критеріям, гроші від держави одразу зарахують на банківський рахунок.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Якщо ви втратили роботу через війну: отримати статус безробітного та оформити допомогу відтепер можна в Дії

Другий напрямок програми єРобота аграрний. Держава планує частково фінансувати будівництво теплиць за схемою 70/30, де 70% фінансує держава, а 30% - підприємець. В одні руки планують видавати від 5 до 7 млн грн на рік. Таких грантів планують видати 2 тисячі за рік. На це у бюджет буде закладено 7 млрд грн.

Також єРобота підтримуватиме садівництво. Держава виділятиме на 1 га саду 400 000 грн. Тут головна умова, аби підприємець мав власну землю.

Загалом на ранти для бізнесу держава планує виділити 16 млрд грн.

ЧИТАЙЕ ТАКОЖ: Де знайти роботу в Україні: створять єдину базу вакансій, яка буде оновлюватись в режимі реального часу

Невдовзі уряд запускає ще три програми підтримки бізнесу в межах проєкту "єРобота": гранти для обробної промисловості, ІТ-сектору та стартапів і гранти для навчання "Старт в ІТ".

Новини по темі