В Україні змінили шкільну програму: як по-новому будуть вивчати історію, літературу, основи здоров’я та інші предмети (пояснили в МОН)

Сніданок з 1+1
06:30
Будні
Зміни до шкільної програми в Україні: як по-новому будуть вивчати історію, літературу, основи здоров’я та інші предмети (пояснили в МОН)
freepik.com

У новому навчальному році українські школярі будуть вчитися по оновленій програмі. Що саме змінилося?

Поділитися:

У 2022/2023 навчальному році українські школярі будуть здобувати освіту за оновленою програмою. Про це повідомили у МОН, аргументуючи ці зміни війною та викликами, які вона несе:

"Перегляд та оновлення змісту навчальних програм загальної середньої освіти – це відповідь на виклики, які виникли у зв’язку з повномасштабною збройною агресією російської федерації проти України", – пишуть на сайті МОН.

Які зміни будуть в шкільній прогамі в новому навчальному році?

Отже, відтепер на учнів в українських школах будуть чекати такі зміни з наступних предметів:

Історія:

1. Передбачено повний (окремим навчальним блоком) розгляд російсько-української війни, що розпочалася в 2014 році. Наголошується на геноцидних діях політичного керівництва і російського війська щодо українців, національному опорі проти агресії російської федерації та міжнародній підтримці України. 

2. Доповнення до шкільної програми з історії мають на меті увиразнити наскрізні лінії з минулого, які дають змогу пояснити сучасні події. Наприклад, в оновлених програмах пропонується погляд на СРСР як на державу імперського типу.

3. Важливо, що тепер вивчення історії в школі буде орієнтувтаи на пізнання не тільки інструментів насильства, якого в ХХ столітті зазнавали українці, а й опору йому. 

4. Програму доповнено інформацією про сучасну російсько-українську війну та Героїв цієї війни, про досвід ведення бойових дій. Також переглянуто та доповнено теми розділів з вогневої підготовки, домедичної допомоги та цивільного захисту

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Безпека-соціалізація-знання: у «Сніданку з 1+1» говорили про пріоритети для батьків, коли діти йдуть до школи в умовах війни

Основи здоров'я

Учням буде пояснюватися, як діяти під час повітряної тривоги, що робити з вибухонебезпечними предметами, яке надійне і ненадійне укриття, як надавати першу допомогу, що таке психологічна самодопомога.

Правознавство

Будуть вивчатися питання, пов’язані з правами людини, з російсько-українською війною та доповнено інформацією щодо Міжнародного гуманітарного права. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Wi-Fi в укриттях: в українських школах з 1 вересня обіцяють швидкісний інтернет у бомбосховищах (подробиці від Мінцифри)

Географія

У програмі з географії переглянуто обсяг навчального часу на вивчення країн у світлі сучасної російсько-української війни. Також у зміст теми «Країни Азії» додано інформацію про Республіку Корея, її місце у сучасній політичній карті світу, модель економіки, міжнародні зв’язки України з Республікою Корея.

Зарубіжна література

1. Із змісту програм вилучено твори російських і білоруських авторів. Натомість додано твори зарубіжних письменників відповідно до літературного процесу та з урахуванням вікових особливостей учнів.

2. У шкільному курсі «Зарубіжна література» вивчатимуться твори письменників, які писали російською мовою, але життя та творчість яких були тісно пов’язані з Україною – М. Гоголя, В. Короленка (за вибором вчителя), твір М. Булгакова «Собаче серце» (твір вивчається за вибором учнів і вчителя). 

Із переліку рекомендованих для використання в освітньому процесі вилучено програми «Література (російська та зарубіжна)», «Російська мова для загальноосвітніх навчальних закладів з навчанням російською мовою» для 5 – 9 класів, програми з російської мови для загальноосвітніх навчальних закладів з навчанням українською мовою/з навчанням російською мовою для 10 – 11 класів, «Російська мова та література (інтегрований курс) для загальноосвітніх навчальних закладів з навчанням російською мовою» для 10 – 11 класів.

Зміни до шкільної програми вносилися робочою групою, до якої увійшли представники провідних закладів вищої освіти, органів державної влади, депутати ВРУ, науковці, директори шкіл, учителі, а також представники громадських та неурядових правозахисних організацій, професійного середовища, засобів масової інформації. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як буде організовано навчання в школах з вересня та що повинно бути зроблене для безпеки дітей (коментує освітній омбудсмен)

Чи можливо продовжити онлайн-навчання в Україні, якщо за кордоном вимагають ходити до школи очно: дивіться сюжет від "Сніданку з 1+1":

Новини по темі