Долар по 50: чи варто очікувати на стрімке здорожчання валюти

ТСН
19:30
Щодня на YouTube
Курс долара зростає: чи буде історичний рекорд валюти по 50 гривень
Freepik

Стрімке зростання курсу долара в Україні: аналітики прогнозують подальшу девальвацію гривні.

Поділитися:

Валюта знову б'є рекорди. Курс вже перевалив за 40 грн за долар і навіть впритул наблизився до 41, євро не відстає і теж стрімко зростає. Минулого тижня не було навіть найменших коливань вниз, лише вгору і вгору. А от гривня за тиждень втратила майже 50 коп. Чого очікувати далі? Чи варто вкладати кошти у валюту? Чи є більш прибутковий спосіб заробити? Розповіли детальніше в ефірі ТСН

Співвідношення долар-євро залишилося на рівні 1.85 центів за євро. Експерти прогнозують, що поточного тижня гривня продовжить дешевшати, хоча про перетин позначки у 41 грн за долар поки не йдеться. Зараз почали негативно діяти наслідки піврічної затримки військової допомоги Україні з боку США. Фінансова логіка проста: замість виплати грошового утримання військовим, влада України була змушена купувати зброю і набої для стримування російської навали. У держбюджеті утворилась дірка у 200 млрд гривень, для латання якої потрібні додаткові кошти, бо західну допомогу використовувати для цього ми не можемо. Тому влада готує збільшення податків, зокрема ПДВ та військового збору. Це призведе до зростання інфляції, бо за все заплатить споживач. Ринок уже відреагував: попит на валюту зростає, тому на поточному тижні готівковий долар здорожчає і буде вище 40 грн 50 коп у продажу.

Те, що Нацбанк встановив офіційний курс понад 40 грн за долар, прискорить тренд на падіння гривні. З цим згоден і фінансовий аналітик Андрій Шевчишин. Трохи раніше експерт  прогнозував захмарний курс валют, який не на жарт занепокоїв суспільство. 

"Базовий сценарій розвитку подій передбачає подальшу девальвацію гривні. Під кінець року ми можемо мати 50 гривень за долар та більше. Все залежатиме від масштабів емісії та обсягів зовнішньої допомоги. Негативний сценарій передбачає, зокрема, девальвацію гривні до 80 - 90 гривень за долар. Позитивний сценарій: гривня може втриматись на рівні 40-45 за долар. А за позитивного інвестиційного клімату вже наступного року гривня може навіть ревальвувати. На жаль, це дуже оптимістичний сценарій і далекий від базового", - констатує Шевчишин

Куди краще інвестувати

При нинішньому середньому курсу купівлі долара гривневі депозити практично досягли паритету з інвестиціями у готівкову валюту. Тому краще не відкривати нові депозити у гривні, а звернути увагу на державні цінні папери – гривневі облігації внутрішньої держпозики (ОВДП), які мають вищу дохідність з наявними короткостроковими депозитами. А фінансовий аналітик Андрій Шевчишин радить придбати долари або євро, бо потенціал для девальвації гривні до 41 за долар залишається, тому купівля валюти в будь-якому разі не буде збитковою.

Курс валюти в банках

На четвер, 30 травня, Національний банк України встановив офіційний курс долара в 40,48 грн. Офіційний курс євро - 43,92 грн/євро.

Дивіться більше новин у ТСН, що виходить о 19:30 на YouTube.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Новини по темі