Перетин кордону: які зміни почнуть діяти з 18 травня

ТСН
19:30
Щодня на YouTube
Нові правила перетину кордону: що зміниться з 18 травня
Pexels

Кому не можна перетинати кордон без військово-облікових документів — розібрались в ТСН.

Поділитися:

Вже у суботу, 18 травня, набуде сили закон про мобілізацію. Певні зміни стосуватимуться охочих виїхати в іншу країну. У Держприкордонслужбі наголосили, що деякі категорії військовозобов'язаних зможуть здійснити подорож винятково за наявності військово-облікових документів. 

Треба мати військово-обліковий документ на кордоні:

  • Заброньованим;
  • Людям, що визнані непридатними за станом здоров'я;
  • Батькам, що мають трьох неповнолітніх дітей чи самостійно виховують дитину, або якщо в родині з дітьми один із дорослих уже служить.

Нічого не зміниться на кордоні для:

  • Залізничників;
  • Працівників авіа та морського транспорту;
  • Людей з інвалідністю та тих, хто їх супроводжує;
  • Водіїв, що везуть гуманітарні та медичні вантажі або здійснюють міжнародні рейси.

Ризики нелегального перетину

Заради нелегального перетину кордону чоловіки призовного віку часто йдуть на чималий ризик, і коштує такий екстрим ще й шалених грошей. При цьому 100% гарантій на шлях до Європи ніхто не дає, а в підсумку люди платять іноді навіть власним життям. Лише в одній річці Тисі зафіксували вже 29 трагічних випадків під час спроб втечі з країни. На який же екстрим готові чоловіки, скільки коштує така подорож та до яких схем даються, розповіли в ефірі ТСН.

Маршрути та схеми

Порушники кордону креативлять від душі: хтось виряджається у жіночі вбрання, хтось вигадує різноманітні хвороби, а хтось обзаводиться дітьми. Пішки через гори або ж уплав гірськими стрімкими річками — всі намагаються максимально вдосконалити план. А ще платять космічні суми! Приміром, нещодавно затриманим на кордоні чоловікам організатор обіцяв омріяне закордоння та ще й медичні документи за 11 000 доларів. За час воєнного стану викрито 450 таких злочинних організованих груп, які обіцяли чоловікам сприяння в незаконному перетині кордону. Лише до сусідньої Румунії з 24 лютого 2022 року вдалося втекти більше 10 тисячам українських чоловіків призовного віку. 

Соціальні мережі та реалії

З розвитком соцмереж з'явилось багато відео в YouTube та TikTok про те, як просто перетнути державний кордон. Але практика показує, що це не так. Прикордонники іноді рятують життя відчайдухів. Днями з крутих схилів зняли туристів з Київщини, Харківщини, Запоріжжя та Рівненщини, які намагалися "штурмувати" шлях до Європи через гори. Найчастіше організатори незаконного трафіку навіть не контактують зі своїми замовниками напряму, а переписуються в месенджерах або інших соціальних мережах. Вони дають інструкції, за які отримують гроші, а замовники часто дивуються, опинившись на березі гірської річки без попередження про всі ризики.

Яке покарання за незаконий перетин кордону

За спробу незаконного перетину кордону передбачена адміністративна відповідальність та штрафи, тоді як організатори можуть отримати кримінальну відповідальність та кілька років позбавлення волі. Це покарання передбачене статтею 332 Кримінального кодексу України.

Дивіться більше новин у ТСН, що виходить о 19:30 на YouTube.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Новини по темі