Два місяці повномасштабної війни: як 60 днів змінили українців (розповідає директорка Інституту демографії та соціальних досліджень)

ТСН
19:30
Щодня на YouTube
До двох місяців війни: директорка Інституту демографії та соціальних досліджень про те, як війна змінила українців (марафон "Єдині новини")
Unsplash/Rostislav Artov

Директорка Інституту демографії та соціальних досліджень про те, як війна змінила українців.

Поділитися:

Соціологи вже активно досліджують зміни психіки українців: кажуть, що ми стали більш людяними, позбулися комплексу меншовартості, але разом з тим після війни нам доведеться усім працювати над собою. Директорка Інституту демографії та соціальних досліджень Елла Лібанова розповіла ведучим ТСН в "Єдиних новинах" про те, як війна змінила українців.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Річниця аварії на ЧАЕС: як працювала ЧАЕС в окупації та як живе зона відчуження зараз

► В Україні чи не вперше "ми" перемагає "я". Українці усе життя були індивідуалістами. У нас ніколи не було домінанту колективізму. Проте вперше це можна спостерігати за часів війни.

► Свобода для українців і після війни залишиться дуже важливою. Війна показує нашу прихильність демократії, свободі та загальнолюдським цінностям.

► До війни Україні був дуже притаманний комплекс меншовартості (коли українці відчувають перевагу інших націй над своєю). Проте Елла Лібанова переконана: після перемоги ми позбудемося його остаточно. Відроджується любов до українського продукту.

► Ризику, що російсько-українська війна забудеться серед суспільства, як було з Голодомором, нема. Голодомор "перекрили" подіями Другої світової війни, а з сучасними подіями такого не станеться.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: “Зараз робимо все можливе і неможливе на інформаційному фронті, щоб перемога настала якомога скоріше”, — Інна Лебеденко, кореспондентка ТСН

► Сьогодні проти росії налаштовані східні області, адже саме вони переживають усі жахіття війни, які принесла нам країна-агресор. Західні області безпосередньо від росії зараз не страждають, проте вони дуже співчувають тим, хто до них евакуювався.

► Після війни, на думку Елли, російський електорат все ж збережеться, але його буде набагато менше. Це будуть люди старшого віку, чия молодість проходила за часів СРСР. У них росія асоціюється з СРСР, а це була країна, в який пройшли їхні найкращі роки.

Дивіться сюжет з докладними поясненнями та аргументами:

Новини по темі