Єдина зі всієї родини змогла вижити після обстрілів вугледарської багатоповерхівки: історія 10-річної Вероніки (сюжет ТСН)

ТСН
19:30
Щодня на YouTube
Історія 10-річної Вероніки, яка єдина зі всієї родини змогла вижити після обстрілів вугледарської багатоповерхівки

10-річну Вероніку врятували із-під завалів, де загинули її рідні.

Поділитися:

Вероніка з Донеччини єдина, що вижила в укритті вугледарської багатоповерхівки: дядько зміг впізнати її по давньому шраму на лікті. Мати дівчинки померла кілька років тому, а у квітні через обстріл рашистів вона в одну мить втратила інших родичів і розпочала боротьбу за своє життя. З Веронікою познайомилися ТСН й розповіли її історію.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Обороняв Ірпінь та готував на польовій кухні: історія військового, який раніше був музикантом та грав у симфонічному оркестрі ("Щоденники війни")

Свій 10-й День народження Вероніка відсвяткувала у лікарні, і хоч у неї свято, нікого з найрідніших вона поруч не має. Натомість поруч були лікарі та медсестри, яким дівчинка вже стала як рідна. Вона вже усміхається і може ходити, проте ще нещодавно лікарі не знали, чи виживе Вероніка. 9 квітня російські війська прицільно обстріляли житлові масиви Вугледара. Один зі снарядів потрапив у підвал, де ховалася родина Вероніки. Тоді загинув її батько, бабуся, дядько та тітка. Вижила лише вона.

Важко поранену дівчину з-під завалів діставали сусіди. Під обстрілами швидка завезла Вероніку спочатку у Курахове, а потім у лікарню Дніпра. Єдиний, хто у неї залишився — її дядько з Києва. Дядько Елхан Джалілов розповідає:

Прилетів снаряд, загинули усі. Найменші поранення були у Вероніки. Скоріш за все її прикрили дорослі. За чутками від очевидців стріляли з танку, і снаряд залетів прямо в підвал, у віконце. Вона була у дуже важкому стані, була в комі критичні 72 чи 73 години. Дитина була непритомна, я впізнав її лише по шраму на лікті.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: З одного пекла в інше: історія мешканки Гостомеля, яка разом з 93-річною мамою евакуювалася у Мотижин, де їх теж застала війна

Кілька тижнів дівчина перебувала на реабілітації у Львові. Осколок з шиї зараз забирати небезпечно, а з потилиці діставатимуть найближчими днями. Щодня з Веронікою працюють реабілітологи, аби відновити функціональність її правої руки. Попри біль дівчина дуже старається. Крім реабілітологів, з дівчинкою працює психолог. Те, що з нею сталося, Вероніка або не пам'ятає, або не хоче розповідати: згадує лише те, яким Вугледар був раніше.

Через складні сімейні обставини дядько взяти дівчинку до себе не може, тож поки що Вероніка під опікою Львівських соціальних служб. Ймовірно невдовзі її відправлять на реабілітацію закордон, а вже потім знайдуть постійного опікуна.

Дивіться сюжет з подробицями:

Новини по темі