Марічка Падалко розповіла, як заохотити дитину читати

ТСН
19:30
Щодня на YouTube
Як заохотити дитину читати:  5 порад від Марічки Падалко
Фото: Ольга Радіонова

Прищеплюємо дітям любов до книжок на прикладі зіркової матусі.

Поділитися:

Ведуча ТСН Марічка Падалко — мама з досвідом. Разом з чоловіком Єгором Соболєвим вони виховують сина і двох донечок. Михайлику — 11 років, а Марійці та Каті — 10 та 8 відповідно. Усім трьом діткам Марічка Падалко читала з дитинства, тому не з чуток знає, як прищепити любов до книжок змалечку. Телеведуча поділилася з матусями корисними порадами.

«Якби я була лише мамою Маші, яка тільки за останні півроку прочитала 16 книжок, я б вважала себе гуру з виховання. Але мої двоє інших дітей потребують підтримки в цій справі, хоча всім трьом однаково багато читала з дитинства», — розповідає Марічка.

Телезірка наголосила на трьох основних моментах.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 6 дитячих книжок, які обожнюють навіть дорослі

Як заохотити сина чи доньку читати:

  1. Розслабитися і не сердитися на дитину, якщо не все вдається. Не принижувати, мовляв, «виростеш дурною, тому читай». Читання — це привілей і задоволення.

  2. Мати книжки завжди на видноті — в дитячій, вітальні, машині.

  3. Зрозуміти, що саме дитині цікаво. «Моя менша донька поки більше любить книжки за мотивами мультфільмів. Ок! Я не наполягаю на класиці. Мій син в якийсь момент абсолютно втратив інтерес до книжок, перечитавши всі твори про індіанців. Я два роки шукала всі можливі книги — художні й автобіографічні — про футбол. На жаль, українською їх обмаль. Міхін інтерес до читання повернувся дуже несподівано — через історичну відеогру, яку вони з татом придбали від нудьги на морі. В результаті, повернувшись до Києва, Міша прочитав всю історію за 6-ий клас наперед, а далі вже тато підбирав йому книги як історик "історику"».

Зрозуміло, що підтримувати практику щоденного читання своєму первістку, коли починають народжуватися наступні діти, дуже важко. Марічка Падалко порадила, як поєднати читання книг дітям різного віку:

  1. Обирати книгу, де зміст орієнтований на старшу дитину, а вигляд, оформлення —  на молодшу. Тобто мало тексту і багато малюнків. Так ви встигаєте прочитати текст на сторінці, поки менша дитина втомиться роздивлятися малюнок і почне вимагати новий. «Мене колись дуже виручила серія великих діснеївських книжок формату А4», — говорить Марічка Падалко.

  2. Розуміти, що найголовніша мотивація для дітей, це — книга в руках батьків. Адже коли ми самі не читаємо, очікувати цього від дитини — важко.

Власним досвідом Марічка поділилася в рамках Instagram-флешмобу #воничитають, метою якого є заохочення батьків читати більше своїм дітям.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 10 дитячих книжок, які допоможуть пізнати світ

Новини по темі