В інтерв'ю Аллі Мазур: міністр енергетики Герман Галущенко розповів, як Україна відновлює енергетичну систему в умовах війни та чого очікувати взимку

ТСН
19:30
Щодня на YouTube
Міністр енергетики Герман Галущенко розповів, як Україна відновлює енергетичну систему в умовах війни
Скриншот/YouTube

Герман Галущенко в інтерв'ю з Аллою Мазур поділився деталями про те, як Україна відновлює енергетичну систему в умовах війни

Поділитися:

З початком масованих обстрілів на українську енергетику, першочерговим завданням стало підтримувати її стан в межах норми для стабільного функціонування. Та чи вдалося з початку війни перебудувати та зміцнити нашу енергетичну систему, попри постійні обстріли та критичні ситуації? Яких змін зараз зазнала українська енергетика та яка ситуація буде зі світлом взимку, про це в спеціальному випуску у телемарафоні Єдині новини до Дня Незалежності в інтерв'ю з Аллою Мазур розповів Міністр енергетики України Герман Галущенко.

Українців продовжують турбувати дуже тривожні прогнози пов'язані з вимкненнями світла на зиму, адже чимало закордонних експертів зазначають, що при такій нестабільній енергосистемі ситуація бажає тільки кращого. Зокрема єврокомісарка з енергетики Кадрі Сімсон заявила, що при такій розбитій енергетиці в час зимових морозів деякі міста Україні можуть виявитись взагалі непридатними для життя. Міністр енергетики розповів, що такий сценарій вони не розглядають:

«Ключовий вплив на енергосистему — це обстріли й ми це розуміємо. Стосовно того, які ми маємо плани з відновлення генерації та побудові нової генерації ми бачимо, як ми пройдемо цю зиму. Ми встигаємо підготуватися до неї».

Як змінюється українська енергосистема

Герман Галущенко зазначив, що через обстріли по об'єктах енергетики, які почалися з березня 2024 року, енергосистема України дійсно значно ослабла, адже втратила 9 ГВт потужності, зважаючи на те, що минулої зими піковий показник використання був 18 ГВт. Та попри це, в України вже є розписаний сценарій, як можна буде уникнути подальших можливих труднощів.

«Безумовно обстріли будуть і ми не маємо ілюзій, що вони просто зупиняться. Перше питання — відновити усе, що можна відновити й захистити це системами ППО, які зараз надходять в країну. Друге — це децентралізована система виробництва електроенергії, адже вона є локальна і може забезпечити електроживлення в певному регіоні, навіть у разі, якщо система буде поділена. Локальна генерація, має забезпечити критичну інфраструктуру в місті», — розповів Міністр енергетики. 

Алла Мазур і Герман Галущенко
Скриншот/YouTube

Щодо оновлень в українській системі енергетики, то вони також є та найближчим часом вже почнуть функціонувати, як зазначив Герман Галущенко:

«Українська енергосистема перебудовується, зараз введені додаткові потужності генерації, вони вже є в системі й працюють. Також є плани щодо збільшення генерації до кінця цього року, які вже навіть профінансовані. Друге — це забезпечення резервними системами живлення, тобто тими, які у разі критичної ситуації забезпечать певні об'єкти генерацією».

Яку ситуацію з електроенергією варто очікувати взимку

Міністр енергетики наголосив на тому, що ця зима може бути дійсно складною, але вони будуть робити все можливе, аби цього оминути. Також він зазначив, що українцям варто покладатися насамперед на себе та мати при собі за можливості автономні системи живлення, наприклад повербанки чи генератори:

Я і перед минулою зимою і зараз кажу, що треба готуватися до складної зими й на жаль ця зима може бути складнішою ніж попередня, хоча попередню ми пройшли стабільно та без відключень, але треба все одно готуватися та мати можливості до автономного забезпечення. Ми зі свого боку зробимо все, щоб це не знадобилося». 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Світло продовжують вимикати: яких графіків відключення електроенергії варто чекати українцям з початком опалювального сезону

Новини по темі