Зміни у правилах мобілізації: кому хочуть скасувати відстрочку

ТСН
19:30
Щодня на YouTube
Нові правила мобілізації: у Раді готують законопроєкт
t.me/V_Zelenskiy_official

У Раді готують законопроєкт про зміни правил мобілізації.

Поділитися:

У Верховній Раді готують законопроєкт, за яким хочуть внести зміни у правилах мобілізації з метою розширити перелік осіб для проходження військової служби. У разі ухвалення документа ухилитися від служби не зможуть ті, хто вирішив замість армії здобути другу, третю або більше перед вищою або вищими освітами. Скорочується коло тих, хто мав відстрочку у зв'язку із доглядом за особою з інвалідністю. Згідно з пропозицією таке відтермінування матимуть лише найближчі родичі, тобто члени сім'ї першого ступеня споріднення. 

Про можливі зміни у правилах раніше повідомила нардеп Мар'яна Безугла у своєму Facebook. Серед переліку нововведень також планують: 

  • нову додаткову відпустку зі збереженням грошового забезпечення тривалістю 90 календарних днів військовослужбовцям, яких звільнено з полону (крім тих, хто відмовився від подальшого проходження служби, і бажає звільнитися);
  • зменшити коло осіб, які мають право на відстрочку по догляду за особою з інвалідністю І та ІІ групи або особою, яка за висновком МСЕК потребує постійного догляду, до членів родини першого ступеня споріднення (батьки та батьки чоловіка (дружини), діти, діти чоловіка (дружини), у тому числі усиновлені).
  • нові підстави для звільнення за власним бажанням, зокрема у зв’язку зі звільненням з полону чи за наявністю інвалідності І-ІІ групи, через розірвання контракту для курсантів жіночої статі чи у зв'язку із проведенням організаційних заходів у розвідорганах, СБУ, УДО);
  • скасувати право на відстрочку військовозобов’язаним, які мають дружину (чоловіка) серед осіб з інвалідністю ІІІ групи.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як буде працювати новий сервіс "єБронювання" для відтермінування призову до служби: пояснення Мінекономіки

Також планується надати право на проходження військової служби особам з інвалідністю ІІІ групи, проте вони можуть вступати до армії тільки за власним бажанням. Водночас педагогічним працівникам закладів фахової передвищої освіти буде надано відстрочку від призову. Крім того, хочуть розширити перелік осіб, які можуть бути взяті на військовий облік:

  • ті, що до набуття громадянства України пройшли військову службу в інших державах;
  • були засуджені за вчинення кримінального правопорушення до позбавлення волі, обмеження волі, у тому числі зі звільненням від відбування покарання;
  • яким після закінчення закладів вищої освіти присвоєно військові (спеціальні) звання офіцерського (середнього начальницького) складу, або які отримали військові звання офіцерського складу після проходження військової підготовки за програмою підготовки офіцерів запасу.
Як повідомляють ЗМІ із посиланням на коментарі народних депутатів, наразі законопроєкт про нові правила мобілізації знаходиться на стадії обговорення. Текст документа ще не був зареєстрований.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Мобілізація в Україні: як оскаржити рішення (куди звертатись, які документи потрібні)

Дізнавайтеся більше цікавого в ТСН щодня о 19:00 в марафоні новин та на YouTube.

Новини по темі