Як очистити річки: 15-річна Вікторія Панченко виборола бронзову нагороду на Всесвітній олімпіаді геніїв за свій екопроєкт (відео)

Бронзова призерка Всесвітньої олімпіади геніїв Вікторія Панченко розповіла про свій екологічний проєкт — конструкцію з очерету для очищення річок.

Поділитися:

Вікторія Панченко з Нової Каховки вразила журі на Олімпіаді геніїв у США. Їй лише 15, а вона вже визнаний геній. Із сотень тисяч науковців світу юна українка опинилась у трійці найкращих. Вона придумала, як зробити річки чистішими за допомогою звичайного очерету. Десятикласниця Вікторія, разом із мамою, завітала до студії денного шоу «Твій день» та розказала про свій винахід та участь у змаганнях. 

Вікторія розробила спосіб очищення річок без механічного втручання в еко систему: 

Вода найцінніший природний ресурс, але, на жаль, більшість водоймищ України сьогодні можна схарактеризувати, як забруднені. Для очищення головної артерії України, я пропоную використовувати інструменти, які нам надала природа. А саме створити біоплати на основі очисних властивостей вищих водних рослин. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Медогляд перед школою та садочком: яких лікарів і коли треба пройти, які аналізи здати (розповідає сімейний лікар)

За розробкою Вікторії очистити воду від забруднень допоможе коріння очерету, яке ще й має здатність насичувати воду киснем. Сама розробка являє собою плавучу конструкцію, яка утримує коріння рослини на поверхні води, щоб воно вільно пропускало проточну воду. Завдяки цьому винаходу Вікторія Панченко отримала гранд 15 тисяч доларів на навчання у найбільшому виші США Державному університеті штату Нью-Йорк. 

Вікторія розказала, що отримання нагороди було дуже несподіваним для неї. Оскільки вона вже брала участь у різних конкурсах, але жодного разу не посідала таких великих місць. 

Розробити проєкт десятикласницю спонукала природа рідного краю — Херсонщина. Дівчинка розказала, що коли вони з сім'єю сплавлялися на каяках по річці, то помітили, що вода в заводях набагато чистіша, ніж в основному руслі. Ми почали вивчати цю тему і зрозуміли, що справа в очисних властивостях вищих водних рослин — очерету та рогозу. 

як очистити рычки з допомогою очерета

Чи можна очистити позеленілий Дніпро за допомогою очерету

Вікторія прокоментувала, що очерет може допомогти з цвітінням води у Дніпрі, бо, окрім того, що він видаляє з води забруднюючі речовини, він має надзвичайну властивість наповнювати воду киснем. Цвітіння Дніпра відбувається тому, що в ньому росте дуже багато синьо-зелених водоростей. Вони вбирають в себе весь кисень у воді, тому відбувається цвітіння та мор риби. Очерет, навпаки, насичує воду киснем. 

Як працює винахід Вікторії з очищення очерету

Вікторія Панченко розказала, що головними в її конструкції є рослини очерету. Вони мають трубчатий корінь, який очищує воду. Він вбирає з води продукти нафтопереробки, нітрати, сульфати, усі змиви з полів й розкладає їх на прості речовини до нітрогену, оксигену і сам же їм й користується. Конструкцію краще використовувати там, де є течія, бо так можна очистити більшу кількість води. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Дитяча істерика: що робити батькам, щоб заспокоїти дитину та як відрізнити маніпуляцію від істерики (коментує нейропсихолог)

Десятикласниця проводила різні експерименти з очищення води та робила декілька видів конструкцій, постійно вдосконалюючи їх. За розрахунками юного генія, для очищення Дніпра за рік треба створити конструкцію розміром 150 тисяч гектарів. Потрібно розуміти, що це не повинна бути одна велика конструкція. Це можуть бути невеликі конструкції розташовані на суднохідних місцях. По вартості, виробництво конструкції буде коштувати не так дорого у порівнянні з величезною користю для екосистеми. 

ФОТО: Pixabay