Дитяча істерика: що робити батькам, щоб заспокоїти дитину та як відрізнити маніпуляцію від істерики (коментує нейропсихолог)

Що робити батькам, щоб заспокоїти дитину при істериках
Pexels/Anna

Неконтрольована істерика у дітей знайома багатьом батькам. Чому вона виникає та як правильно заспокоїти дитину —  розказав дитячий нейропсихолог Дмитро Вакуленко.

Поділитися:

Дуже часто діти починають істерити через буденні речі. Від цього страждають всі, хто попадає під руку. Так Анна Зав'ялова, мама чотирирічної дівчинки Юлі, аби заспокоїти дівчинку, деколи ізолювала її від інших, бо коли поряд хтось є, крики та сльози становилися тільки сильніше. Не вирішило ситуацію і відвідування садика. Істерики становилися все частішими і коли мама не вже могла самостійно вгамовувати істерики доньки — звернулася до психолога. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Шкільна форма: за та проти. На що звернути увагу, обираючи дитині форму – поради дає дизайнер Андре Тан

Нейропсихолог Дмитро Вакуленко у програмі «Твій день» прокоментував ситуацію з дівчинкою  Юлею та розказав про методи боротьби з дитячими істериками.

Криза трьох років: що це та як впоратися батькам з істериками у дитини

Всі батьки повинні знати про кризу трьох років. Це дуже важливий період розвитку дитини. В цей період дитина вчиться розуміти свої межі, межі дозволеного, в тому числі і в соціумі. Для дитини трирічного возраста соціальна сфера стає дуже важливою і виходить на передній план. Саме тому дитину у цьому віці віддають у дитячий садочок. 

Щоб впоратися з дитячими істериками у цьому віці Дмитро Вакуленко радить батькам бути спокійними, а якщо ситуація виходить з під контролю — звернутися до фахівців. Єдиного рецепта про те, як варто діяти при дитячих істериках немає. Але психологи допоможуть розібратися в тому, що за період переживає дитина, що саме відбувається з дитиною у цьому віці. 

Якщо дитина так себе поводить, це означає, що у неї будується її особистість, вона шукає свої межі. У віці 2,5 - 3 років дуже добре починати з дітьми планувати день та домовлятися через розклад. Це дуже спрощує комунікацію з дитиною. Вона наперед розуміє, що її буде очікувати.

►Коли дитина починає сперечатися, нейропсихолог радить не підтримувати й не починати сперечатися, щоб у не залучатися в цей процес. 

►При істериках батькам варто перемикнути увагу дитини.  

Як відрізнити маніпуляцію від істерики

Для того, щоб навчитися приборкувати дитячі істерики необхідно навчитися аналізувати й розуміти, що саме зараз відбувається — чи дитина маніпулює батьками чи в неї почалася істерика. Це дуже важливо! 

Маніпуляція — це коли дитина контролює себе і використовує неконструктивну стратегію поведінки. 

Вона кричить і плаче для того, щоб щось отримати або чогось уникнути.

Коли у дитини мета це отримати увагу — у цьому випадку можна використовувати ігнорування. Якщо у цьому випадку батьки починають сперечатися, сваритися, то вони підтримують поведінку дитини.

Істерика — це коли дитині погано і вона себе не контролює. В цьому випадку ігнорування крику дитини буде недоречним.

Як заспокоїти дитину при істериці

Нейропсихолог Дмитро Вакуленко при істериках радить заспокоїти дитину: 

  • обійняти її, дати відчуття власного тіла 
  • влаштувати ритмічні похитування, поколисати 
  • відвернути дитину від інших подразників

Якщо немає можливості змінити приміщення, то дитину необхідно повернути до себе, пригорнути та потихеньку захитувати. Можна при цьому рахувати намагаючись долучити дитину до спільного рахунку. 

►Інколи відбувається таке, що істерика дитини починається з маніпуляції, але дитина настільки розходиться, що не може самостійно зупинитися.  

►Коли істерика пов'язана з сильною агресією, то дитину, навпаки, не потрібно заспокоювати, а дати їй можливість кудись спрямувати агресію. Батьки можуть сказати:

Хочеш поплюватися — без проблем, але роби це так, щоб нікому не заважати. Роби це у вбиральні, у себе в кімнаті, тощо. Якщо хочешь побитися — добре, але маму і тата ми не б'ємо. У нас для цього є спеціальна подушка (груша), яку можна побити.

Тобто не ставити табу на агресію, а соціально можливим шляхом дати можливість дитині виразити свої емоції.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чи допоможе капусний лист та таблетки при головних болях: які види болю існують та які вправи допоможуть зняти головний біль напруги (коментує лікар-вертебролог)

 Дивіться відео сюжет з корисними порадами дитячого нейропсихолога Дмитра Вакуленка: