Яку олію краще обрати для смаження? Чи корисна оливкова олія та що робити при "пожежі" на сковорідці? (коментує біохімік)
Без використання олії не відбувається приготування майже ніякої страви. Яку олію краще обрати для смаження та що робити, якщо виникла "пожежа" в сковорідці — розказав біохімік Гліб Репіч.
Яку олію краще обрати — рафіновану чи не рафіновану? Чим ліпше заправити салат, на якій олії краще смажити і чи не втрачає рафінована олія свої корисні власні — про це розказав біохімік Гліб Репіч в програмі «Твій день».
Біохімік Гліб Репіч розвіяв міф, що шириться у соціальних мережах про велику користь оливкової олії:
Блогери та дієтологи активно радять вживати оливкову олію, бо в ній є велика кількість Омега-3 жирних кислот. Але це не так! В оливковій олії Омега-3 жирних кислот майже немає. В ній присутня Альфа-ліноленова кислота, але її там до 1,5% — це дуже мало. Якщо людина хоче додати до свого раціону Омега-3, то краще звернути увагу на вітчизняну лляну олію. В ній Альфа-ліноленової кислоти більше половини.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Отруїтися водою: несподівана небезпека у пляшках з газованою водою (попереджає біохімік, коментує юрист)
На якій олії краще смажити продукти
Вибір олії залежить від того, що саме ви хочете підсмажити. Для тривалого смаження треба обирати найбільш термічно стійку олію:
- соняшникову
- олію з ріпаку
Перераховані олії починають розкладатися (диміти) при температурі 220-230 °С. Оливкова та кокосова олії для тривалого смаження не підходять, бо починають горіти при температурі 180-190 °С.
Що робити, якщо в сковорідці сталася пожежа
Олія може загорітися, якщо в неї потрапляє велика кількість води. Що ж робити при «пожежі» в сковорідці:
- вимкнути вогонь
- швидко накрити сковорідку кришкою — таким чином доступ кисню обмежиться і горіння припиниться
Якщо кришки під рукою немає, то засипте полум'я харчовою содою. Чому саме сода? Тому що сода при нагріванні розкладається з виділенням вуглекислого газу, який перешкоджає доступу кисню до полум'я, як у звичайному вогнегаснику.
Дивіться відео сюжет з корисними порадами та експериментом горіння масла від біохіміка Гліба Репіча: