Back to school: як впливає письмо від руки на розвиток дитини та як правильно обирати ручку (корисні поради)

Вже завтра – 1 Вересня, початок нового навчального року. Як впливає на мозок письмо від руки? Розповідає нейропсихолог.

Поділитися:

1 Вересня вже на порозі, а з ним – і початок нового навчального року. До шоу «Твій день» завітав нейропсихолог Дмитро Вакуленко, який розповів, чому дітям важливо писати від руки, а також як правильно обирати ручку?

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Нейропсихолог Дмитро Вакуленко про найпопулярнішу іграшку літа: яка користь для дітей від Сімл-Дімпл та Поп-Іт

Дмитро Вакуленко запевняє – писати від руки не лише можна, а й треба. Це дуже корисна вправа для розвитку дрібної моторики, яка прямо впливає на рівень інтелекту людини. Нейропсихолог говорить:

Письмо рукою напряму впливає на мозок. Ще Василь Сухомлинський казав: «Наш розум знаходиться на кінчиках наших пальців». Дрібна моторика розвиває мислення, увагу, сприйняття та здатність запам’ятовувати нову інформацію.

Лікар запевняє – корисно не лише писати від руки, а й друкувати текст на клавіатурі. Це теж вправа на розвиток дрібної моторики, просто інша. А найбільш корисно – поєднувати ці навички, щоб розвивати мозок усебічно.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Булінг з іншої сторони: чому часто очевидці спостерігають мовчки? (про позицію та совість розказує психологиня Анна Кушнерук)

Важливе питання, яке турбує багатьох батьків напередодні 1 Вересня – «як правильно обирати ручку для дитини?»

Дмитро Вакуленко радить дотримуватися таких порад по вибору ручок для школярів:

►Не купувати ручку з дисбалансом, коли вона важка на кінці через наявність на ній певної іграшки чи прикраси. Такі ручки зараз популярні у дітей, проте писати ними незручно, і рука буде швидко втомлюватися. До того ж, іграшка чи прикраса будуть відволікати увагу.

►Віддати перевагу не надто яскравій ручці. Справа в тому, що у дітей до старшої школи зона мозку, що відповідає за самоконтроль, ще в процесі розвитку. Тож якщо є зовнішній подразник у виглядів яскравої ручки, дитині буде важко сфокусувати увагу на навчанні.

►Не купувати занадто важку чи товсту в діаметрі ручку.

Нейропсихолог дає цікаву пораду:

Якщо дитина дуже хоче яскраву чи якусь незвичайну ручку, купіть її. Але нехай вона буде для особливих записів, наприклад, найважливіших цитат вчителя, чи для фіксування правил у зошиті. А всю іншу письмову роботу в класі варто виконувати іншою, звичайною ручкою, яка обов’язково повинна бути в пеналі у школяра.

Дивіться також коментар Дмитра Вакуленка щодо прихованих талантів та особливостей шульг.

ФОТО: pixabay.com/RaphaelJeanneret