Чому ворони нападають на людей, чи можуть пернаті «накаркати» та помститися: цікаві факти про ворон від орнітолога

Ворони нападають на людей: агресивну поведінку птахів коментує орнітолог
Pexels/Tom Swinnen

То ворона – добра чи зла птиця? Як працює логіка ворони? Та головне – чому та коли ворони нападають на людей?

Поділитися:

Існує міф, що ворони самі по собі агресивні птиці, тому в будь-який момент можуть напасти на людину. Проте чому насправді ворони нападають на людей та чи завжди вони це роблять? Для того, щоб відповісти на ці запитання, ведучі денного шоу «Твій день» зв’язалися з орнітологинею Марією Микитюк, яка пояснила агресію ворон:

Це відбувається лише у період розмноження і виготування малюків. Вони не мають на меті завдати шкоди людям. Вони просто захищають територію, гніздо та малечу. Це відбувається лише в один місяць весни, коли починається період гніздування. Цей місяць якраз зараз.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Святослав Вакарчук розлучився з дружиною після 20 років шлюбу: фото однієї з найзакритіших пар українського шоубізу

Важливо те, наскільки серйозної шкоди ворони можуть заподіяти людині. Як стверджує експертка, ворони можуть максимум кинути гілля чи шишку, відганяючи від гнізда. Якщо людина все швидко зрозуміє та піде, то ніяких серйозних травм птиця їй не завдасть. А як людині захиститися від нападу ворони? Орнітологиня радить:

Треба просто швидко відходити, бо ворона не відчепиться, допоки ви не відійдете на безпечну територію від малюків. Найкращий варіант – накрити чимось голову та йти.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Перша допомога при укусах комах та змій: чому не можна використовувати жгут та пінцет (ВІДЕО)

Чули колись вираз «ворона накаркала лихо»? По легенді, після потопу Ной, щоб дізнатись, чи з’явилась суша на Землі випустив з ковчега саме ворону, а не голуба чи іншу птицю. Проте птах не повернувся та почав харчуватися мертвечиною. Вважають, що це Ной прокляв птицю та саме тому ворона є чорною, з символізує пекла. Крім того, в народі ворону пов’язують з кровопролиттям, насильством та війною. У минулому їх зграї були передвісниками нападу ворога. Тоді й справді ворони після битви харчувалися тілами мертвих солдат. Через це вони стали ще й символом смерті. Проте орнітологиня запевняє:

Насправді ворони не можуть зробити нікому лихо. Це просто містика. Я спостерігаю за ними вже десять років та окрім щастя й радості спостереження, вони нічого не приносять. Крім того, вони розумні та кмітливі птахи з чудовим почуттям гумору.

Справді, ворона може вирішити логічні завдання для п’ятирічних дітей. Вони розрізняють об’єкти за формою та легко справляються з дитячими головоломками. Птах також вміє створювати знаряддя праці, зокрема інструменти, щоб дістати їжу. Наприклад, ламають гілку потрібної довжини або закидають дріт у гачок. Найзручніші інструменти ворона зберігає та використовує повторно.Також ворони розрізняють кольори світлофора: коли горить червоний вони кидають горіх, машини трощать його колесами й ворона спокійно смакує самим ядром. В це важко повірити, але у ворон дуже розвинена мова: для залицянь, сварок, сигналів тривоги тощо вони використовують різні звуки. Причому в різних країнах в них можуть бути різні діалекти.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Хитрощі супермаркетів: які прийоми маркетологів змушують нас купувати більше

Проте у ворон є й свій мінус – ці птиці мстиві. Вони можуть не тільки запам’ятати кривдника в обличчя, а ще й жорстоко помститися. Для цього ворони кличуть на підмогу інших птахів. Дізнатися, які ще існують цікаві факти про ворон та познайомитися з вороною, яку зараз виховує Марія Микитюк зможете з сюжетів денного шоу «Твій день».