Перша допомога при укусах комах та змій: чому не можна використовувати жгут та пінцет (ВІДЕО)

Сніданок з 1+1
06:30
Будні
Що робити, якщо вкусила бджола? Як витягнути кліща? Перша допомога при укусі змії: поради лікаря
Pexels/Eugene Shirokov

Як врятувати життя людині, що задихається після укусу та що потрібно завжди брати із собою на відпочинок – розповідає лікар.

Поділитися:

Щороку біля 20 тис. людей звертаються до лікарів зі скаргами на укуси кліщів. Летальних випадків від укусів бджіл та ос втричі більше, ніж від укусів змій. Як захиститися від цього і без паніки надати першу допомогу? Розказує голова Всеукраїнської спілки парамедиків Ярослав Вус в ефірі програми "Сніданок з 1+1".

Якщо вкусив кліщ: перша допомога

Для витягування кліща потрібен спеціальний кліщовий гачок з розрізом посередині. Коштує близько 50 грн і продається в аптеках. Якщо до аптеки далеко і вдома не має такого гачка, то можна зробити трикутний виріз у пластиковій картці і витягнути нею кліща. Звичайний пінцет травмує кліща і призводить до того, що частина комахи лишається в тілі людини.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як зміниться з вересня харчування в школах: розказують Олена Зеленська та Євген Клопотенко

Ярослав Вус зазначив, що народні поради на кшталт помазання олією, сіллю, кетчупом, використання ниток чи шприців не працюють, а лише подразнюють кліща, який в результаті впорскує свою кров, уже інфіковану.

Якщо вкусила змія: перша допомога

В Україні з отруйних змій є лише гадюки. Від їх отрути не помирають – допомога в лікарні вирішить ситуацію, заспокоює Ярослав Вус. Проте лікар звертає увагу на небезпечну стереотипну поведінку: не можна накладати жгут та різні пов’язки, якщо є зміїний укус. В студії обговорювали випадок із життя, коли мама затисла жгутом руку дитині, що спричинило величезну концентрацію яду в руці і почалася гангрена.

Перша допомога при укусі змії:

1. Людину треба вкласти і заспокоїти, щоб рух не пришвидшував розповсюдження яду по організму.
2. Давати пити якомога більше води.
3. Відвезти в лікарню.

Якщо вкусила бджола: перша допомога

Бджолина отрута небезпечна тим, що викликає алергічні реакції: від кропив’янки до набряку дихальних шляхів (набряк Квінке) і анафілаксії.

Перша допомога, якщо вкусила бджола: витягнути пінцетом для брів жало бджоли, яке лишилося в шкірі. Чому не можна пальцями це робити? На кінчику жала є мішечок з ядом – сила та площа стискання пальців порушує цілісність мішечка і весь яд впорскується в кров.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Лляні речі на літо 2021: Андре Тан назвав наймодніші фасони та кольори

Якщо раптом бджола вкусила в гортань і набряк може бути смертельним: дістати жало та прикласти холод до місця укусу (морозиво дитині, батькам – холодні напої).

Якщо, наприклад, проковтнули шматок кавуну з осою і вона вкусила в гортань, реакція буде не обов’язково алергічна, проте може бути набряк. Якщо вже починається дуже виражена алергічна реакція: людина напухає, погіршується дихання, то використовується спеціальна ручка з епінефріном (адреналін). Нею досить просто користуватися – людина в екстренному стані може сама собі ввести препарат. Є варіант такої ручки для дітей з відповідною дозою епінефрину. Як користуватися ручкою з адреналіном, дивіться у відео «Сніданок з 1+1» від 28 травня.

Новини по темі