Грип під Новий рік: як відрізнити його від ГРВІ та коронавірусу? Чи існує ефективна профілактика грипу? Розповідає лікар

Як відрізнити симптоми грипу від інших вірусних хвороб та чи існує ефективна профілактика грипу? Розповідає лікар.

Поділитися:

Близько 3 мільйонів українців наразі хворіють на грип, таку статистику надає Центр громадського здоров’я МОЗ. Чи можна вберегтися від грипу під Новий рік та як відрізнити симптоми, якщо хвороба все ж прийшла саме на свята. У «Твоєму дні» розповіла сімейна лікарка Марина Краснікова.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Замотати ніс та рот у шарф на морозі: чи безпечно так робити (пояснює лікарка)

За словами Марини Краснікової, минулого року в цю пору було зафіксовано усього близько 600 тисяч випадків грипу в Україні, що в 5 разів менше, ніж зараз. З чим же пов’язане таке суттєве погіршення статистики? Лікарка цей феномен пояснює так:

«Минулий рік в цей період було переважно дистанційне навчання, люди більше дотримувалися соціальної дистанції через коронавірусні обмеження. Зараз же, хто вакцинувався від COVID-19, та й решта людей вже менш відповідально ставляться до профілактики вірусних хвороб: миття рук, носіння масок, дотримання соціальної дистанції тощо. Люди втомилися від карантину, але натомість почали більше хворіти на грип».

Лікарка зазначає – показники цього року із захворюваності на грип є цілком типовими для зимового сезону. Це минулого року була абсолютно нетипова ситуація з грипом, його фактично не було.

Як розрізнити симптоми грипу, ГРВІ та COVID-19?

Марина Краснікова розповідає:

«Підтвердити або спростувати діагноз у випадку грипу та коронавірусу можна лише лабораторно, за допомогою тестування. За симптомами можна лише запідозрити ту чи іншу хворобу».

Якщо говорити про симптоми, за якими грип відрізняється від звичайного ГРВІ, то це раптовий початок хвороби, стрімке і значне підвищення температури тіла, ломота у тілі, можливий головний біль, біль в очах, м’язах. Все це нетипово для ГРВІ, але все ж діагноз «грип» ставиться виключно лабораторно.

симптоми грипу

Що ж до коронавірусу, лікарка говорить:

«COVID-19 – це мікс усього. Для нього типовий і грипоподібний стан, і симптом нежитю, можуть бути кишкові розлади. У всіх коронавірус протікає по-різному, і підтвердити його такоє можна лише лабораторно».

Профілактика грипу

Щодо заходів з профілактики грипу, Марина Краснікова називає наступні:

  • Дотримуватися соціальної дистанції, особливо у людних місцях.
  • Уникати контакту з людьми, які мають видимі симптоми вірусної інфекції.
  • Часто і ретельно мити руки.
  • Регулярно провітрювати приміщення.
  • Щепитися від грипу, якщо ви ще цього не зробили.

Щодо того, чи не пізно зараз вакцинуватися від грипу, лікарка зазначає:

«Звісно, краще отримати вакцину перед початком епідсезону, ще восени. Але і зараз ще не пізно щепитися, адже ми чекаємо збільшення захворюваності на грип в січні-лютому. На формування повноцінного імунітету після вакцинації необхідно 2-3 тижні».

Дивіться, коли робити щеплення від грипу та чи можна його поєднувати з вакцинацією від COVID-19:

ФОТО: Рexels/Polina Tankilevitch