Замотати ніс та рот у шарф на морозі: чи безпечно так робити (пояснює лікарка)

Чи захищають маски та шарфи від холоду та чи безпечний такий спосіб захисту?

Поділитися:

З дитинства батьки взимку, особливо в мороз, намагались замотати дітям ніс та рот в шарф, аби було тепліше. Коли наступили часи пандемії, у нашому житті з'явилися маски, які тепер люди не знімають навіть на вулиці, і не через коронавірус, а щоб було не так холодно. Чи безпечний такий спосіб утеплення для дітей та дорослих? Розповідає сімейна лікарка Марина Краснікова в ефірі "Твій день".

Найбільш безпений захист від морозу взимку у Санта Клауса, оскільки у нього дихальні шляхи лишаються вільні, розказує лікарка:

"Коли ми носимо маски та шарфики, із бонусів ми маємо суб'єктивне тепло, нам приємно. Але утворюється конденсат, потім на морозі ця рідина охолоджується і перетворюється на маленькі часточки льоду. Це може бути шкідливо, можуть бути місцеві реакції на шкірі. Користі від цього для організму ми не маємо". 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Пандемія може завершитися вже наступного року — припускають у ВООЗ (про ситуацію у світі та Україні та нову вакцину)

Чи шкідливо дихати повітрям у мороз і чи не загрожує це переохолодженням, лікарка пояснює:

"Небезпечне загальне охолодження для організму. Вдихання різке чи не різке не має такого критичного значення для організму. Але, якщо ви тепло одягнені загалом, ви маєте мінімальні ризики захворіти. Важливо, щоб на морозі були в теплі щічки, руки, обов'язково рукавички, та якщо ми уникаємо шарфів та масок, це може бути капюшон".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Трендові светри зими 2021-2022 (поради дизайнера Андре Тана)

Як краще ходити в мороз по вулиці для здоров'я

"Не варто боятися вдихати холодне повітря. Ми виходимо на свіже повітря, щоб ним дихати. Якщо ми носимо масочки, шарфики чи інші елементи одягу на обличчі, це несе жодної користі для нас. Одягатися треба тепло, у багато шарів. Між шарами одягу зберігається тепло і ми не матимемо ризиків до загального переохолодження. Це можуть бути ще капюшони, які захищають нас від вітру. Це може бути застосування спецільних кремів від холоду для шкіри, які попереджують місцеві реакції на холод". 

Як правильно годувати та допомагати птахам взимку, дивіться сюжет: