Марічка Падалко розповіла, чому у неї не вийшло стати на військовий облік (як це все ж зробити пояснила заступниця Міністра оборони України)

Як жінці стати на військовий облік та чи можна це зробити за довідкою з місця роботи?

Поділитися:

Військовий облік для жінок – тема, яка постійно на слуху з кінця минулого року. Але, як виявилося, стати на облік не так просто навіть для тих, хто хотів би якнайшвидше розв'язати це питання. Ведуча ТСН Марічка Падалко у своїх соціальних мережах розповіла, що вона так і не змогла стати на облік. Чому так вийшло і як все-таки виконати цей наказ у "Твоєму дні" розповіла заступниця Міністра оборони України Ганна Маляр.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Заступниця міністра оборони України Ганна Маляр розповіла про військовий облік жінок: кому, де і до якого числа треба зареєструватися і для чого це потрібно

Марічка Падалко розповіла, чому вона вирішила стати на облік до військкомату:

В суспільстві не дуже високий рівень громадянської освіти, люди не відрізняють, що таке призов, а що таке облік. Почувши про цей наказ, люди моментально уявили себе в окопах. Я вважаю, що на публічних людях є певна відповідальність. Їм варто бути прикладом в таких ситуаціях. Власне, саме тому я й хотіла перевірити цю систему на власному досвіді та поділитися з людьми тим, як це все відбувається.

У ведучої нестандартна ситуація: професія, за якою вона отримала диплом, не потрапляє у список військово-облікових. Проте та професія, за якою вона працює, у цьому списку є. Тож їй потрібно було отримати відповідь на запитання, як в такому разі проходить процедура постановки на облік:

Я звернулася телефоном запитати, чи я правильно розумію, що маю всі необхідні документи. Я не попадаю у перелік цих спеціальностей, адже диплом я маю вчителя, але оскільки я працюю журналісткою, то я потрапляю у список та отримала відповідну довідку з роботи. (Наші юристи знайшли роз'яснення в законодавстві, що довідкою з місця роботи можна довести свою спеціальність).
Найбільша проблема в тому, що військкомати ще не отримали роз'яснення, яким способом ставити жінок на облік. А також нема відповіді на питання, чи можна стати на облік не за дипломом, а за фактичним працевлаштуванням.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Марічка Падалко втретє щепилася вакциною від COVID-19: деталі про вакцинацію бустерною дозою від телеведучої

Заступниця Міністра оборони України Ганна Маляр пояснила, що той територіальний центр комплектування, в який звернулася Марічка Падалко, є некомпетентним. Насправді постановка жінок на облік така сама, як і у чоловіків та для цього не потрібні спеціальні інструкції: 

На сьогодні вже понад чотириста жінок встали на облік та ми регулярно даємо ЗМІ ці офіційні дані. Тому нема ніякої проблеми з постановкою для тих, хто хоче стати на облік. Другий момент — це те, що одразу, коли набув чинності цей наказ, був проведений брифінг, на якому працівникам територіальних центрів комплектування якраз пояснювали всі ці речі та про те, що ніяких проблем чи якихось відмінностей від постановки на облік з чоловіками нема. Крім того, можна вставати на облік і за спеціальністю, і за фактичною професією, якщо вона споріднена з військово-обліковою.

Крім того, заступниця Міністра оборони України зазначила, що будуть вноситися зміни в процедурі та вона буде полегшуватися. Тому зараз нема потреби жінкам терміново вставати на облік:

Буде визначатися окрема пріоритетність професій, споріднених з військово-обліковими та, відповідно до цієї пріоритетності, дійсно не всі будуть підлягати цьому обліку прямо сьогодні. Цей запит формують Збройні Сили. По-друге, питання зі штрафами щодо роботодавців: дійсно, тут не повинен страждати бізнес, тому ці питання зараз узгоджуються.

Дивіться, як Михайло Федоров розповів про нещодавню кібератаку та чи вплинула вона на "Дію":