Заступниця міністра оборони України Ганна Маляр розповіла про військовий облік жінок: кому, де і до якого числа треба зареєструватися і для чого це потрібно

Сніданок з 1+1
06:30
Будні

Про обов’язковий військовий облік жінок в Україні розповіла заступниця міністра оборони України Ганна Маляр.

Поділитися:

17 грудня набув чинності Наказ Міністерства оборони України, яким більшість жінок в Україні зобов’язали стати на військовий облік. Про це у «Сніданку з 1+1» сьогодні говорили з заступницею міністра оборони України Ганною Маляр.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Дивовижні люди поряд: розповідаємо про неймовірні вчинки українців в рамках премії «Ті, що вражають» (голосування)

Отже, ще у березні поточного року Верховна Рада прийняла Закон України «Про військовий обов'язок і військову службу», за яким жінки певного переліку професій повинні стати на військовий облік. 17 грудня набув чинності Наказ Міністерства оборони від 11 жовтня 2021 року, яким було затверджено Перелік спеціальностей та/або професій, споріднених з відповідними військово-обліковими спеціальностями, після одержання яких жінки беруться на військовий облік військовозобов'язаних. Цей оновлений Перелік охоплює понад 100 професій та стосується більшості жінок України працездатного віку.

Заступниця міністра оборони України Ганна Маляр говорить:

«Давайте розберемося з поняттями: ми говоримо про військовий облік, а не про призов, мобілізацію. Нікого з жінок забирати в армію не будуть. Ми зараз говоримо лише про оновлення норм, які стосуються військового обліку жінок».

За словами заступниці міністра, ці норми були в Україні і раніше, йдеться лише про їх оновлення. У відповідній постанові Кабінету Міністрів від 1994 року професій, які підлягають військовому обліку, було близько 40. Ганна Маляр зазначає, що частини з цих професій вже немає, натомість з’явилися нові, і це оновлення вже давно набуло актуальності.

Коли, де і для чого жінки мають стати на військовий облік?

Отже, жінки вказаних у Переліку професій повинні стати на військовий облік до кінця 2022 року у територіальних центрах комплектування (колишні військкомати). Це повинні будуть контролювати їхні роботодавці, а за невиконання заплатять штраф і жінка, і її працедавець.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На що українці витрачають 1000 гривень за вакцинацію: статистика вихідних

Для чого цей масовий військовий облік жінок необхідний Україні? Ганна Маляр розповідає:

«Державі потрібно розуміти свій потенціал і спеціальності, які можна буде використати, якщо долучатися до оборони держави у скрутний момент. Також настав час навести лад з військовим обліком».

Чи потрібно буде проходити медогляд і що можна буде зробити онлайн?

Заступниця міністра оборони розповідає, що впродовж 2022 року Генштаб ще буде розробляти документи, які спростять цю процедуру, зроблять її зрозумілою, прозорою і зручною. Також все, що можна буде зробити в режимі онлайн, буде доступно у цифровому форматі. Але, наприклад, медогляд буде обов’язковим і деякі його процедури неможливо буде пройти дистанційно. Ганна Маляр зазначає:

«Ми працюємо над тим, щоб ті процедури, які можна перевести в режим онлайн, були в нього переведені. Наприклад, огляд лікаря онлайн неможливий, але можна підтягнути ті довідки, які у людини вже є. Медичний огляд важливий, тому що одна з вимог постановки на облік – це задовільний стан здоров’я. Не будь-який стан здоров’я придатний, щоб людина була на обліку».

Загалом же заступниця міністра оборони заспокоює українок, що паніка і переляк безпідставні, адже постановка на військовий облік жодним чином кардинально не змінить життя жінок.

Дивіться, що про нові соціальні послуги на порталі "Дія" розповідає міністра цифрової трансформації України Михайло Федоров:

ФОТО: armyinform.com.ua

Новини по темі