Перші гроші: як і з якого віку дитина в Україні може заробити у законний спосіб та чи корисно працювати у юному віці (коментар юриста і психолога)

Перші підробітки дитини: кому і з якого віку в Україні працювати законно та як рання праця може вплинути на успішність дитини в майбутньому
pixabay.com/VisionPics

З якого віку в Україні діти можуть заробляти свої перші гроші у законний спосіб? Та чи корисно працювати у юному віці? Прокоментували юрист та психолог.

Поділитися:

У шоу «Твій день» сьогодні говорили про важливу та актуальну тему: дитячі підробітки та чи законні вони в Україні? Приводом стала історія 9-річного киянина Колі, мама якого у мережі розмістила об’яву про те, що син погуляє із собакою за 50 гривень за годину, оскільки прагне зібрати гроші на власний ноутбук. Мама також вказала, що буде супроводжувати сина під час цих підробіток. Чи законно в Україні працювати дітям, з якого віку, чи корисно це для їх психіки?

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Наталія Мосейчук: “Ми досягли держпідтримки шкіл при лікарнях. Освіта маленьких пацієнтів нарешті стане відповідальністю держави, а не волонтерів”

Коля та його мама Юлія Лещенко сьогодні стали гостями «Твого дня». Коля зізнався – прочитав книгу «Пес Мані», з якої і взяв ідею самостійно заробляти гроші. Мама ж так коментує рішення сина:

Це більше не про заробіток, а про підтримку його ідеї. Мене дуже хвилює, що у багатьох дітей зараз взагалі немає жодних ідей, за них все вирішують дорослі. Тут немає жодного примусу з мого боку, є його наполегливість, ініціатива та ідея.

Чи законно дітям працювати в Україні? У «Твоєму дні» навели коментар юриста щодо цього питання. Отже, відповідно до законодавства України, дитина може працювати не більше 24 годин на тиждень за згодою одного з батьків, якщо вона вже досягла 14-річного віку. До 14 років діти можуть підробляти, але під наглядом принаймні одного з батьків.

Дитячі підробітки

А чи корисно працювати в юному віці з точки зору розвитку психіки? Про це розповідає психологиня Алла Рожкова:

«Важливо бути в комунікації з дитиною, щоб батьки могли чітко розуміти, чому саме дитина хоче заробляти гроші. Дуже часто, коли дитина має підриємницьку жилку, вона потім виростає у доволі успішного дорослого. Але слід не забувати, що в цьому процесі дитину мають підтримувати батьки».

Психологиня зазначає, що завдяки раннім заробіткам дитина:

►самостійно навчається фінансової грамотності;

►вчиться розпоряджатися власним часом, розуміє, що таке дотримуватися певного графіку;

►стає більш дисциплінованою;

►вчиться ефективно розпоряджатися грошима, більше починає їх цінувати.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чи працюють старі методи виховання для сучасних дітей (про правила виховання розповідає психологиня Анна Кушнерук)

Алла Рожкова резюмує:

«При здоровій підтримці дорослих перші заробітки в дитинстві позитивно впливають на дитину».

Дивіться коментарі юриста і психолога про те, як законно підзаробити дитині в Україні та як це вплине на її успішність у майбутньому: