Що робити, якщо вартість товару на ціннику не відповідає дійсності: покрокова інструкція

Як діяти, якщо вартість товару на ціннику не відповідає дійсності? Розбиралися у «Твоєму дні».

Поділитися:

Що робити, якщо вартість товару на ціннику вказана одна, а касир називає зовсім іншу суму до оплати? Чому взагалі виникають подібні ситуації і як можна повернути переплачені кошти? Про це сьогодні у шоу «Твій день» розповів виконавчий директор Спілки споживачів України Максим Несміянов.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На що українці витрачають 1000 гривень за вакцинацію: статистика вихідних

У передноворічну пору доволі поширеними є акційні ціни на товарах в магазинах. Але бувають ситуації, коли на ціннику вказана акційна ціна, а у чек пробивається звичайна, вища. І від покупця вимагають заплатити більше, ніж він розраховував, обираючи акційний товар. У такому разі Максим Несміянов радить діяти за таким алгоритмом:

►Заплатити за товар суму, вказану в чеку.

►Викликати адміністратора магазина.

►З чеком разом з адміністратором підійти до цінника зі знижкою в залі та показати невідповідність у ціні.

►Якщо магазин не повертає переплачені вами кошти, викликати поліцію і зафіксувати факт обрахунку на касі відповідно до Кодексу України про адміністративні правопорушення. У такому разі магазину загрожує штраф за обрахунок клієнтів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Електронні сигарети та кальяни прирівняли до звичайних сигарет: що заборонено в новому законі, коли заборони набудуть чинності

Слід розуміти: якщо магазин вам продає товар не за тією ціною, яка вказана на ціннику, він порушує ст. 633 Цивільного кодексу України, у якій прописано поняття публічного договору. Публічний договір – це договір, в якому одна сторона-підприємець взяла на себе обов’язок здійснювати продаж товарів, виконання робіт або надання послуг кожному, хто до неї звернеться. І якщо за вказаною на ціннику ціною товар не хочуть продавати, це ніщо інше, як порушення умов публічного договору, яке тягне за собою адміністративне правопорушення – обрахунок клієнта.

Щоб бути впевненим, що цінник відповідає певному товару, перевіряйте штрих-код на ньому: цифри на штрих-коді на ціннику і на товару повинні бути однаковими.

Якщо ви впевнені, що ціна на товар, вказана в залі, не така, як у пробитому чеку, відстоюйте свої права споживача: різницю у вартості вам повинні повернути, інакше магазин ризикує отримати штраф. Виконавчий директор Спілки споживачів України Максим Несміянов радить знати свої права і відстоювати їх, коли це необхідно.

Дивіться, які у цьому році тренди на новорічні іграшки та як стильно прикрасити ялинку:

ФОТО: Рixabay.com/geralt