Електронні сигарети та кальяни прирівняли до звичайних сигарет: що заборонено в новому законі, коли заборони набудуть чинності

Сніданок з 1+1
06:30
Будні

Верховна Рада прийняла закон, який вносить заборону на куріння в громадських місцях електронних сигарет та кальянів на рівні зі звичайними сигаретами.

Поділитися:

Депутати проголосували за закон, який на рівні з сигаретами забороняє куріння будь-яких димних ароматизованих пристрої в громадських закладах і на робочих місцях. У переліку є й кальян. Про це розповідали у «Сніданку з 1+1».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Україні продовжили адаптивний карантин: як довго ще триватимуть обмеження у зв'язку з пандемією

Отже, парламентарі віддали свої голоси за те, щоб фактично прирівняти електронні сигарети різних видів, всі пристрої для нагрівання тютюну і кальяни до звичайних сигарет. На сьогодні ж у багатьох ресторанах, кафе та інших громадських місцях відвідувачі безперешкодно палили електронні сигарети та кальяни, незважаючи на дим, який від них йшов, бо формальної заборони на це не було.

Щоб закон запрацював, його ще має підписати Президент України. Після цього буде проходити поетапне впровадження в життя даної заборони.

Закон тютюн

Тож першими заборону відчують бари та ресторани: там вже за 6 місяців не можна буде не лише курити пристрої нагрівання тютюну, а й купувати тютюн в закладі. За це передбачено штраф для закладу: від 3 до 15 тисяч гривень.

У «Сніданку з 1+1» також розповіли: за статистикою, 20% українських школярів віком від 13 до 15 років курять електронні сигарети. Тож до Парламенту внесено ще один важливий законопроєкт: про заборону продавати тютюн та електронні пристрої для нагрівання особам до 18-ти років. Дивіться відео про вплив на організм людини тютюнового диму:

Старший науковий співробітник Інституту фтизіатрії і пульмонології Ростислав Сухін дав свій коментар «Сніданку з 1+1» щодо шкоди для здоров’я електронних сигарет та кальянів:

«Вдихання чого-небудь, крім чистого повітря, не може пройти безслідно для здоров’я».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чим можуть бути небезпечні ялинкові прикраси для дітей? (коментує експерт з безпеки дітей)

ФОТО: Рixabay.com/tookapic

Новини по темі