На що українці витрачають 1000 гривень за вакцинацію: статистика вихідних

Сніданок з 1+1
06:30
Будні
На що йде 1 тисяча за вакцинацію: статистика від Сніданку з 1+1
e-aid.diia.gov.ua

19 грудня держава почала виплачувати 1000 гривень за вакцинацію у рамках програми «єПідтримка». На що українці вже витрачають ці кошти?

Поділитися:

З 19 грудня офіційно почалася виплата по 1 тисячі гривень всім вакцинованим від COVID-19 українцям. У «Сніданку з 1+1» дослідили, куди українці вже встигли витратити цю тисячу та скільки коштів з державної підтримки вже використали?

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Електронні сигарети та кальяни прирівняли до звичайних сигарет: що заборонено в новому законі, коли заборони набудуть чинності

Отже, станом на ранок 20 грудня понад 3 мільйони українців вже отримали на свій віртуальний рахунок кошти за державною програмою «єПідтримка». До проєкту залучені 6 банків: 2 державні та 4 приватні. Вже є статистика, на що ж українці найбільше витрачають ці гроші.

єПідтримка

Загалом за попередній тестовий період, у якому взяло участь чимало українців, і за 19 грудня вже було витрачено понад 100 мільйонів гривень державної підтримки. Як бачимо, майже половину українці витратили на придбання книжок. Директор з розвитку однієї з мереж книжкових магазинів Андрій Домаранський розповідає:

«Ми відчули такий приємний тиск, приємне навантаження, люди дійсно потягнулися до книжок».

Нагадаємо, отриману 1000 гривень за вакцинацію можна буде витратити впродовж 4-х місяців з моменту нарахування коштів. Якщо за ці 4 місяці гроші не будуть витрачені, то вони будуть втрачені.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Додаткова вакцинація від коронавірусу, штам Омікрон, щеплення дітей та прогнози поширення COVID-19 взимку: розмова у «Сніданку з 1+1» з експертом

Зняти 1000 гривень за вакцинацію готівкою чи переказати на іншу картку неможливо. Натомість ці кошти можна витратити на такі послуги:

  • квитки до музею, кінотеатру, театру, виставкового центру;
  • квитки на потяги та літаки (лише внутрішні рейси);
  • відвідини спортзалів, фітнес-клубів;
  • придбання книжок у книжкових крамницях.

Програма «єПідтримка» спрямована насамперед на сферу послуг, креативну економіку, транспортну галузь. В Уряді наголошують: це не лише про стимулювання до щеплень, а й про підтримку тих галузей економіки, що найбільше постраждали внаслідок пандемії.

Новини по темі