Що заважає розбагатіти: психолог радить, як позбутися негативних фінансових звичок

Як стати заможним: психолог розказує, як розбагатіти
Pexels/Karolina Grabowska

Психолог із Британії Сальма Шах переконана, що люди часто підсвідомо обирають бути бідними. І називає п'ять перепон на шляху до багатства, які проявляють себе через наші думки та стиль життя.

Поділитися:

В ефірі шоу "Твій день" підняли тему фінансових обмежень, які повязані з нашими звичками. Що саме часом заважає людям розбагатіти, які працюють і хочуть заробляти більше, проте не виходить?

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Міфи про парфуми: чим насправді відрізняються чоловічі та жіночі аромати (розказує парфумер)

Отже, по-перше, НЕПОВАГА ДО ГРОШЕЙ.
Це найчастіше корнем проростає із сімейних проблем, повязаних із грішми. Наприклад, якщо достаток став причиною розлучення чи гризоти батьків або через зловживання грішми у родині були проблеми. Це все призводить до того, що асоціація із грішми наступна: вони завдають лише клопоту, через них всі проблеми, гроші – це недобре. Окрім того, в глибині душі з’являється страх, що зміна фінансового становища нашкодить стосункам з рідними та друзями.

Якщо ви не поважаєте гроші, то ви не зможете по-справжньому хотіти більшого заробітку.

НЕГАТИВНІ ГРОШОВІ ПЕРЕКОНАННЯ

Ще будучи маленькими дітьми, ми починаємо набувати та поглинати ідеї та досвід щодо грошей через наше оточення. Ці ідеї фільтруються до борозенок нашого підсвідомого, де вони застряють, фіксуються і в деяких обставинах самообмежують наш майбутній фінансовий успіх. Це програмування грошового мислення відбувається в той час, коли ми ще надто молоді і не здатні до кінця зрозуміти і поставити під сумнів те, наскільки наші думки про гроші відповідають реальності.

Сальма ШахСальма Шах/www.facebook.com/thesalmashah

Приклад самообмежуючих фінансових думок:
- гроші не роблять нас щасливими (а їх відсутність?);
- тільки жадібні люди прагнуть більше грошей (меценати та філантропи теж з числа багатих людей);
- Я не з тих людей, які коли-небудь матимуть багато грошей або я прогавив час, коли треба було хапатися за роботу (Віра Вонг почала шити весільні сукні в 40 років і наразі є відомою на весь світ дизайнеркою та заможною людиною).

ОТОЧЕННЯ із НЕЗАМОЖНИХ
Щоб змінити нашу історію з грошима, потрібно обмежити спілкування з людьми, які постійно жаліються на брак коштів. В інакшому разі не уникнути мислення «в умовах дефіциту», коли обмеження та зневіра постійно зупинятимуть ваші бажання зробити та заробити більше.

НИЗЬКИЙ ФІНАНСОВИЙ ІНТЕЛЕКТ
Сальма Шах переконана, що людина, яка починає цікавитися фінансовою грамотністю, схожа на ту, що вперше відкриває капот автомобіля. Уявлення про гроші та керування їх надходженнями змінюються кардинально.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: З’явилися перші кадри з головною героїнею серіалу «Моя улюблена Страшко»

Якщо поруч з вами є люди з підвищеною фінансовою грамотністю, цікавтесь їх звичками. Наприклад, тим, як вони заощаджують. Поширена порада: відкладати до 10% свого доходу, навіть якщо він невеликий.

Окрім цього до корисних фінансових порад можна додати:
1. Складати список покупок;
2. Купувати оптом;
3. Дбати про енергозбереження домівки;
4. Відмовитися від шкідливих звичок;
5. Планувати подорожі заздалегідь.

Невеликі заощадження інвестуйте в освіту: підвищення кваліфікації, нові навички та нова іноземна мова допоможуть більше заробляти в майбутньому.

І позбавте себе негативних тверджень на кшталт «Я не можу собі цього дозволити», натомість більше думайте про те, як гроші рікою надходять на ваші рахунки і що для цього треба зробити.