Убивча залежність! Як гаджети впливають на наше здоров'я (відео)

Як телефони та планшети впливають на здоров'я людини
Pexels/Pavel Danilyuk

Надмірне користування гаджетами змінює тіло і мозок людини. До чого це може призвести розповідає лікар-вертебролог.

Поділитися:

Гаджети зробили життя людини цікавішим, але водночас негативно вплинули на здоров'я. Що саме відбувається з нашим тілом при використанні смартфонів і до чого може привести надмірне зависання в гаджетах розповів лікар-вертебролог Олексій Казаков в студії денного шоу «Твій день»

Болить спина, терпне шия чи пальці? Дуже ймовірно, що причина цих симптомів – гаджети. Справа в тому, що смартфони негативно впливають на поставу людини. Коли ми дивимося на екран або набираємо текст, то навіть не помічаємо, наскільки низько опускаємо голову. Цю поставу вчені вже прозвали «text neck». Це означає занадто щільне положення шиї до грудної клітини. Тож, чим більше ми опускаємо голову, тим більше навантаження на наш хребет та м’язи верхнього плечового поясу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖБлогер Волошин нарешті розказав правду про скандальний інцидент з телефоном

Виявляється, наша голова в прямому положенні важить близько 4-5 кілограмів. Під нахилом в 15 градусів її вага створює напруження для шиї в 12 кілограмів. А якщо нахиляємо голову ще нижче, на 60 градусів, вага голови збільшується уп’ятеро – близько 27 кілограмів. До речі, це вага восьмирічного малюка. Лише уявіть, яке навантаження щодня отримує ваша шия, якщо ви надовго перебуваєте в статичному положенні з телефоном у руках. Цей стан називається зупинене падіння тулуба вперед.

Лікар-вертебролог радить ― для того, щоб уникнути болю в спині і шиї необхідно:

  • По-перше – слід потрохи відмовлятися від гаджетів
  • По-друге  – слід придбати гарний матрац та слідкувати за гігієною робочого місця 
  • По-третє – слід постійно робити вправи, які укріплюють спину та шию

Постраждати від планшета чи мобільного телефона може не лише спина, а й навіть великий палець руки. Британські дослідники порахували: кількість людей, які страждають від свайпання великим пальцем смартфона зростає. Опитування підтверджує: занадто тренований великий палець візуально на 15% більше на домінантній руці.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Небезпечні гаджеті: як навушники можуть нашкодити здоров'ю

Гаджети провокують не лише фізичні зміни тіла людини. З кожним роком все більше дітей страждають розладом уваги, втратою пам’яті, низьким рівнем самоконтролю, пригніченістю та навіть депресією. Дослідження показують: в мозку представників цифрового покоління спостерігаються зміни схожі на ті, що з’являються після черепно-мозкової травми або на ранній стадії деменції, яка зазвичай розвивається в старечому віці. В це складно повірити, але середньостатистичний семирічний європеєць вже провів біля екранів понад рік свого життя, а 18-річний – більш як 4 роки.

Дивіться відео сюжет про те, як надмірне користування гаджетами впливає на тіло людини в денному шоу «Твій день».