Творці фільму «Скарби нації» віднайшли ймовірний таємний тунель Богдана Хмельницького

Україна. Повернення своєї історії
Скарби нації: Що чекає на глядачів у третій частині циклу

Автори документальної історичної стрічки провели власне розслідування разом з науковцями.

Поділитися:

Телеканал 1+1 завершив зйомки документального історичного фільму «Скарби нації», третього із циклу «Україна. Повернення своєї історії». У новій стрічці автори проекту разом із науковцями розвінчують поширені міфи про життя козаків та угоду з Росією, що була укладена під час Переяславської ради, а також шукають втрачені скарби нації. Проект створюється за підтримки Міністерства інформаційної політики України.

Одним із об’єктів пошуків стала булава Богдана Хмельницького — символ влади і підтвердження української державності. За однією з версій, булава Богдана Хмельницького зберігається у Польщі, інші ж історики запевняють, що підтверджень цьому немає. Під час розслідування автори фільму й науковці за допомогою надсучасного обладнання — електротомографа — віднайшли тунель, що веде до церкви-усипальниці Богдана Хмельницького у Суботові. Вважається, що саме там Хмельницький сховав свої скарби, серед яких могла бути і гетьманська булава.

«Не буду розкривати всіх деталей, їх ви дізнаєтесь із фільму. Але відкриття —  безпрецедентне. Справа у тому, що до нас тунель досліджували безліч разів, але шукали не в тому місці. Ми пішли іншим шляхом. Після наших зйомок там ініційоване повноцінне наукове дослідження», — розповів автор і продюсер фільму Акім Галімов.

Зйомки документальної історичної стрічки «Скарби нації» проходили в Україні, США, Австрії, Польщі, Туреччині та Росії.

Нагадаємо, перші дві частини проекту «Україна. Повернення своєї історії» були покликані розвінчати міфи та повернути українцям справжню історію. Автори фільму за підтримки науковців та за допомогою новітніх комп’ютерних технологій відновили зовнішність дружини Ярослава Мудрого та провели розслідування таємниці зникнення останків представників князівської династії Рюриковичів. Обидві частини фільму були високо оцінені у наукових колах та нагороджені премією «Телетріумф», як найкращі телевізійні документальні фільми року.

Новини по темі