7 цікавих фактів з життя Кесем-султан

7 цікавих фактів з життя Кесем-султан - Величне століття Кесем

Біографія та правління головної героїні серіалу Величне століття. Нова володарка.

Поділитися:

Зовсім скоро на 1+1 відбудеться прем’єра нового турецького серіалу Величне століття. Нова володарка. Серіал розповідає про життя нащадка легендарної Роксолани, султана Ахмеда I, та його фаворитки, красуні Анастасії, у майбутньому – Кесем-султан - найвпливовішої жінки Османської імперії. Кесем-султан - реальна історична особа, наложниця султана Ахмеда I і матір султанів Мурада IV та Ібрагіма І. Напередодні прем’єри нового турецького серіалу ми відібрали для вас 7 найцікавіших фактів з історії життя Кесем-султан. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 5 секретів краси від східних жінок

1. Анастасія стала наложницею Ахмеда I у 15 років. Про життя дівчини до того, як вона потрапила у гарем, відомо мало. Вважається, що вона мала грецьке походження і була донькою священика. 

2. Кесем була 2 або 3 фавориткою султана. Нова наложниця настільки вразила султана своєю вродою, що він дав їй ім’я Мехпейкер, що в перекладі означає «місяцелика». Султан також називав її Кесем (Кьосем), тобто «лідер, вільний, незалежний».

3. Кесем-султан мала 5 дітей. Ахмед став султаном в 13 років. Від першої дружини у Ахмеда було, як мінімум, двоє синів. Однак згодом Кесем народила султану багато дітей, дякуючи яким досягнула неймовірної влади. Султана видавала своїх доньок заміж лише за авторитетних високослужбовців. 

4. Під час правління Ахмеда І Кесем-султан не мала великого впливу у політичній сфері. Після смерті Ахмеда І на трон сів його брат Мустафа І, однак він мав нестабільну психіку. Кесем не раз намагалась врятувати його від смерті. Зрозумівши, що Мустафа не є надійним правителем, на престол посадили Османа. Стосунки між Османом та Кесем складались добре, новий султан ставився до неї з повагою та прислухався до її порад. Однак згодом Осман почав боятися конкуренції із старшим сином Кесем Мехметом і стратив його. Осману судилося померти на війні, і після його смерті трон знову зайняв Мустафа І. Його правління тривало недовго, і нарешті на престол сів син Кесем-султан Мурад IV у віці 11 років. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Зіркам серіалу Величне століття. Нова володарка приписують роман у реальному житті

5. Двоє синів та внук Кесем були султанами. Оскільки Мурад був ще зовсім юним, уся влада опинилася в руках Кесем. Згодом Мурад наказав вбити усіх своїх братів, але Кесем вдалося врятувати одного з них - Ібрагіма. Саме він став майбутнім султаном. Проте пізніше стосунки матері та сина зіпсувалися. Ібрагім зловживав владою, його усунули та вбили. На престолі опинився його 6-річний син Мехмед. 

6. У смерті Кесем-султан винна дружина її сина. Дружина Ібрагіма Турхан, яка, до речі, мала українське походження і потрапила у гарем з ім’ям Надія, отримала титул султани після сходження на трон її сина Мехмеда. Однак усі повноваження все одно тримала у руках Кесем. Стосунки між жінками не склалися, а коли Турхан дізналася, що Кесем планує посадити на престол іншого внука, шехзаде Сулеймана, то спланувала її вбивство. Султану похоронили поруч із її чоловіком, султаном Ахмедом І. 

7. Кесем-султан була валіде протягом 25 років. Історики називають Кесем однією із найвідоміших жінок часів Османської імперії. Кесем описують як красиву та розумну жінку. У розмовах з султаном вона була обережною й мудрою і завжди намамагалась заручитися його любов’ю та підтримкою, розуміючи, що він не готовий підкоритися жінці. До останніх років життя Кесем залишалась красунею. Про неї писали: “Головна королева, знаменита Кесем-султан, похилого віку, але все ще гарна”. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Головна героїня Величне століття. Нова володарка вивчила турецьку заради ролі у серіалі