Чим годувати дітей в подорожі
Фуд-експерт Олексій Душка розповів, які продукти не зіпсуються у спеку.
На випадок походів на природу, для активного відпочинку з родиною на природі та на пляжі я придбав велику сумку-холодильник. Ці сумки зараз є різної форми і розмірів (навіть дитячі). І ціна доступна. Але якщо ви ще не придбали цей зручний гаджет, то пропоную вам кілька порад, які допоможуть вам уникнути отруєння їстівними продуктами у спеку.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чому не можна мити курку перед приготуванням
Табу: М’ясо, риба, яйця і молочні продукти. Вони псуються протягом кількох годин. Найбільша небезпека в тому, що на смак ви це не відчуєте, але хвороботворні бактерії, гриби і пліснява при високих температурах розмножуються в 10 разів швидше.
Виняток: Сиров’ялені ковбаси. Вони зберігатимуться близько 8 годин (за умови, що ви купили свіжий продукт). В дорогу краще візьміть нарізку у вакуумній упаковці – без доступу повітря цей продукт зберігатиметься ще довше.
Ознака, що ковбаса почала псуватися – це білий наліт на її шкірці.
Поради:
- Купуйте найсвіжіше (чим ближче до кінцевого терміну придатності, тим швидше зіпсується продукт)
- Намагайтеся не пити забагато рідини (якщо ви сидите, то ваш кровообіг уповільнюється, а збільшення рідини в організмі приведе до набряків, тож може з’явитись головний біль та піднятися тиск)
- Споживайте менше солі – вона затримує воду у організмі
- Всі продукти треба перед дорогою добряче вимити і просушити
- Упаковуйте їжу у ланчбокси, пакети із зіппером (замочком) – це практичніше, ніж звичайна фольга (а ще – зручно і не протікає)
Що брати з собою в дорогу:
- Овочі, нарізані соломкою (морква, болгарський перець, селера, припущена броколі, маленькі огірки – але їх не треба нарізати)
- Салад-джар або «Зсобойчики» – це салати у банці (овочі, крупи, паста. Головний принцип – соус кладіть першим, потім – максимально вологі інгредієнти і більш сухі – згори)
- Хумус – завдяки білку і клітковині він дає відчуття ситості без важкості у шлунку
- Сендвічі, лаваші, тортильї (з овочевою начинкою)
- Овочеві роли
- Зерновий хліб, сухарі
- Горіхи, чищене насіння, фруктові чіпси
Десерти:
- Тверді фрукти (яблука, груші, зеленуваті нектарини)
- Печиво, домашні кекси (бажано з цільнозернового борошна)
Більше інформації те секретів приготування – на особистій сторінці Олексія Душки в мережі Фейсбук. Олексій наразі навчається в кулінарній школі та прагне поділитися новими знаннями з усіма, хто цікавиться цим питанням.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як обирати молочні продукти влітку