Хто зняв "20 днів у Маріуполі": біографія творців документальної стрічки

20 днів у Маріуполі
22:00

Розповідаємо, ким є творці "20 днів у Маріуполі" Мстислав Чернов, Євген Малолєтка та Василіса Степаненко.

Поділитися:

19 травня о 22:00, до других роковин повної окупації Маріуполя, на “1+1 Україна” відбудеться телепремʼєра документальної стрічки “20 днів у Маріуполіяка у 2024 році здобула “Оскар”. Фільм розповідає про злочини росіян в Маріуполі, про які має знати та пам’ятати світ. І про те, як місто Марії до останнього чинило опір.

Фільм створили режисер і фотограф Мстислав Чернов, фотограф Євген Малолєтка та продюсерка й журналістка Василіса Степаненко. На початку повномасштабного вторгнення вони опинилися в Маріуполі та стали останніми журналістами, кому вдалось зафіксувати початок знищення українського міста росіянами. Хто ці люди та чому вони пішли на такий ризик? Розповідаємо детальніше про творців "20 днів у Маріуполі".

Мстислав Чернов

Режисером та тим, чий голос ви чуєте протягом усього фільму, є харків'янин Мстислав Чернов. Майбутній переможець Оскару з раннього віку цікавився фотографією. Він розпочав свою кар'єру воєнного кореспондента, фіксуючи події Євромайдану у 2013 році, де зазнав насилля від правоохоронців.

Згодом Чернов зосередився на висвітленні війни на Донбасі, ставши одним із перших журналістів, які сфотографували місце катастрофи рейсу MH-17 Malaysia Airlines. Його фотографії та репортажі з передової здобули йому міжнародне визнання, й він співпрацював з такими виданнями, як The New York Times, Washington Post та The Guardian.

Окрім журналістської діяльності, Чернов також є автором книг, зокрема роману "Час снів". Він є лауреатом численних премій, серед них — Пулітцерівська премія за заслуги перед суспільством та Шевченківська премія в галузі журналістики та публіцистики.

Мстислав Чернов

Фото: Instagram mstyslav.chernov

Євген Малолєтка

Євген Малолєтка – український фотожурналіст, чиї фотографії з блокадного міста Маріуполя, зокрема світлина вагітної жінки, травмованої під час російського авіаудару по пологовому будинку, стали резонансними в усьому світі.

Євген родом із тимчасово окупованого Бердянська та розпочав свою кар'єру фотожурналіста у 2009 році у співпраці з агентствами УНІАН та PHL. Він також висвітлював Революцію Гідності. Зокрема 1 грудня 2013 року, коли він вів знімання на Банковій вулиці біля будівлі Адміністрації президента, співробітники Беркута зламали йому руку і розбили камеру.

З 2020 року Малолєтка працює фрілансером, співпрацює з такими міжнародними виданнями, як Associated Press, від якого поїхав у Маріуполь 24 лютого 2022 року. Фотограф здобув численні нагороди за свою роботу: Пулітцерівську премію за служіння суспільству 2022 року, премію World Press Photo 2022 року та премію Джеймса Найта 2022 року.

Євген Малолєтка

Фото: сайт Євгена Малолєтки

Василіса Степаненко

На початку повномасштабного вторгнення журналістці та продюсерці з Харкова Василісі Степаненко був лише 22 рік. Місяцем раніше за рекомендації Мстислава Чернова вона потрапила до українського відділення Associated Press.

Перед цим Степаненко працювала на харківському телеканалі, однак з початком повномасштабного вторгнення стала воєнною кореспонденткою. Окрім Маріуполя, вона робила репортажі з Ізюма, де задокументувала докази звірств, вчинених російськими окупантами. 

Разом зі своїми колегами Василіса Степаненко стала лавреаткою Пулітцерівської премії за заслуги перед суспільством. Журналістка також увійшла до списку "30 до 30" від Forbes.

Василіса Степаненко

Фото: Instagram vasilisastepanenko

Не пропустіть 19 травня 22:00 телепремʼєру 20 днів у Маріуполі на каналі “1+1 Україна”.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Новини по темі