Що ще вивезла команда "20 днів у Маріуполі" через 15 ворожих блокпостів: цікаві факти про документальну стрічку

20 днів у Маріуполі
22:00

Розповідаємо 5 цікавих фактів про оскароносний фільм "20 днів у Маріуполі", та де його можна подивитися.

Поділитися:

19 травня о 22:00, до других роковин повної окупації Маріуполя, на “1+1 Україна” відбудеться телепремʼєра документальної стрічки “20 днів у Маріуполіяка у 2024 році здобула “Оскар”. Фільм розповідає про злочини росіян в Маріуполі, про які має знати та пам’ятати світ. І про те, як місто Марії до останнього чинило опір.

Фільм створили режисер і фотограф Мстислав Чернов, фотограф Євген Малолєтка та продюсерка й журналістка Василіса Степаненко. На початку повномасштабного вторгнення вони опинилися в Маріуполі та стали останніми журналістами, кому вдалось зафіксувати початок знищення українського міста росіянами.

20 днів у Маріуполі: цікаві факти

Стрічка спричинила справжній суспільний резонанс та отримала визнання міжнародних кінокритиків. Це емоційно складна робота, яку точно варто подивитися кожному. Розповідаємо цікаві факти про "20 днів у Маріуполі".

1. Врятувати докази для Гаазького трибуналу.

"Зеленим коридором" журналісти вивезли не лише матеріали для свого фільму. Так, парамедикиня Юлія Паєвська на позивний Тайра у проєкті "Хоробрі серця" розповіла, що Василіса Степаненко змогла врятувати й флешку з відзнятими кадрами з бодікамери Тайри. Наразі ці матеріали ще не оприлюднені, однак військова зазначила, що вони слугуватимуть доказами для Гаазького трибуналу. Флешки журналістів були заховані в особистих речах Василіси та 12-річної доньки поліцейського. 

2. Ви точно раніше бачили світлини Мстислава Чернова та Євгена Малолєтки.

Батьки, які плачуть над тілом малої дитини у госпіталі, фото вагітних після руйнування пологового будинку, кадри обстрілу російськими танками житлових будинків Маріуполя — ці та всі інші резонансні світлини з міста перших днів повномасштабного вторгнення були зроблені творцями фільму. 

Маріуполь

Фото: сайт Мстислава Чернова

3. Багаторічний досвід роботи у найгарячіших точках.

Творці стрічки вже багато років працюють воєнними кореспондентами та висвітлювали українські та міжнародні конфлікти. Окрім блокади Маріуполя, Мстислав Чернов знімав Революцію гідності, Війну на сході України, наслідки збиття Boeing 777 Malaysia Airlines, Сирійську громадянську війну, битву при Мосулі в Іраку.

4. Світове визнання "20 днів у Маріуполі".

У 2023 році автори фільму стали лауреатами Пулітцерівської премії, а у 2024 — Шевченківської премії. Також стрічка перемогла у номінації "Найкращий документальний фільм" британської кінопремії BAFTA. А Мстислав Чернов отримав премію Гільдії режисерів США (DGA Awards) за "видатні режисерські досягнення в документальному кіно". Крім того, “20 днів у Маріуполі” — це перший український фільм, який отримав “Оскар”.

Оскар

Фото: Getty Images

5. З міжнародної телеверсії "Оскар" вирізали перемогу "20 днів у Маріуполі"

Попри схвалення роботи на найпрестижнішій кінопремії у світі, нагородження команди "20 днів у Маріуполі" було вирізано зі скороченої трансляції "Оскара". Так, щороку кілька номінацій вирізають, однак українців обурило те, що коли у 2023 свою статуетку здобула документальна стрічка про Олексія Навального, цей момент залишився у скороченій версії. Американська академія кіномистецтва відреагувала на реакцію та заявила, що додасть "20 днів у Маріуполі" до ліцензованого запису церемонії "Оскар".

Не пропустіть 19 травня 22:00 телепремʼєру 20 днів у Маріуполі на каналі “1+1 Україна”.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Новини по темі