Коли можна починати обстеження дитини з алергією, та які засоби допомагають в профілактиці та лікуванні: пояснює алерголог Олена Шарікадзе

Люди задля життя
Профілактика та лікування алергії: пояснює алерголог Олена Шарікадзе

Сезонна алергія: симптоми у дітей, методи профілактики та лікування. Інтерв’ю з алергологом.

Поділитися:

Канал "1+1 Україна" і Schonen у масштабному партнерському проєкті "Люди задля життя" розповідають про героїв нашого часу, які часто залишаються за кадром. Ви дізнаєтеся більше про професіоналів своєї справи — лікарів, які рятують життя українців у складні часи, а також про інноваційні методи у медицині та сфері здоров’я. У нашій рубриці інтерв’ю – доктор медичних наук, педіатр та алерголог Олена Шарікадзе, яка має 26 років стажу клінічної роботи у провідних лікувальних закладах України, включаючи консультативну роботу в ендокринологічному та педіатричному відділеннях НДСЛ ОХМАТДИТ.

Олена Шарікадзе

Як ви оцінюєте актуальність проблеми алергічних захворювань серед дітей у сучасному світі?

Якщо 50% населення земної кулі страждають від алергії та понад 3/4 серед цих людей — діти, гадаю, актуальність сумнівів не викликає. І найголовніше на сьогодні – кількість таких пацієнтів збільшується.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Про лікування військових, догляд за ЛОР-органами та алергічні прояви: розповідає хірург-отоларинголог Богдан Біль

Чи можна уникнути появи алергії?

Зробити це в сучасному світі дуже складно. Окрім генетичних чинників впливу, також існують зовнішні ризики. Це не тільки алергени. Це життя, яке сьогодні в нас відбувається. Це хімічні, токсичні сполуки, які нас оточують, якими ми дихаємо, які вживаємо. Тому це питання потрібно розглядати у форматі контролю алергічних захворювань та, можливо, їх профілактики.

Флувір

Які ознаки вказують на наявність алергії у дитини?

Це можуть бути будь-які ознаки. Все залежить від того, про яку алергію йдеться. Щоб батькам було простіше оцінити, потрібно звертати увагу на тривалість симптому. Наприклад, кашель триває понад 4 тижні або довготривала наявність свербежу. Алергія буває з боку дихальних шляхів — тоді ознаками будуть риніт та астма. З боку шкіри — кропив'янка, атопічний дерматит. Може бути навіть з боку кишково-шлункового тракту — тоді у дитини є діарея.

Які ознаки сезонної алергії?

Це на часі, тому що сезон амброзії та бур'янів ще не закінчився. Тут ми звертаємо увагу на наявність нежиті, при якій тече з носа або присутній значний набряк, і вона не відповідає на звичайне лікування. Часто батьки думають, що дитина просто захворіла, але звичайні, судинозвужувальні краплі при алергії ефекту не матимуть. Якщо їх тривалий час використовувати, то вони, навпаки, погіршать ситуацію. Гарна відповідь йде на використання антигістамінних препаратів — коли випив таблетку, і дитині стало легше. Інша ознака — наявність свербежу. Дитина чухає ніс, очі, самі по собі очі можуть бути червоні. Можливий навіть кашель. Ще одна ознака — висипки, але в місцях, де шкіра може контактувати з пилком. Наприклад, по траві побігав — виникла висипка на кінцівках. Віночок заплела, на голову наділа — в місті контакту з'явилися свербіж та запалення. Це основні ознаки сезонної алергії. Іноді навіть виникає температура до 37 градусів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: “Люди задля життя”: історія лікаря ортопеда-травматолога, який застосовує власний метод безопераційного лікування хребта та суглобів

Олена Шарікадзе

Які підходи використовуєте для лікування алергії у дітей?

В лікарнях я найчастіше працюю як експерт з найтяжчими проблемами. Вважаю, що основою будь-якого лікування дітей та дорослих має бути профілактика. Це насамперед розуміння процесів, які відбуваються з дитиною, ризиків, співпраця з батьками. Якщо в родині, наприклад, є пацієнт з алергією, потрібно зрозуміти, що хтось з членів родини, які народжувалися пізніше, теж можуть мати ризик алергії.

Розкажіть про використання симбіотиків у профілактиці алергічних захворювань.

На мій погляд, це дуже важливо. Я виконувала докторську роботу на цю тему – наукове дослідження, яке тривало 5 років. Хочу сказати, що завдяки симбіотичним препаратам вдається зменшити вплив алергії. Звісно, не у всіх. Треба розуміти, що препаратів на ринку багато. Іноді неправильно обраний варіант симбіотику або пробіотику навпаки погіршує ситуацію. На сьогодні є реєстр препаратів, які дозволені у світі, з вивченими та доведеними ефектами. Наприклад, в моїй науковій роботі це була LGG з фруктоолігосахаридами й дійсно ті результати, які ми отримали, – вплив на цитокіновий профіль, адже захворювання починаються зі зміни біохімічного стану організму – були класні. Як лабораторні, так і клінічні. Спостерігалося зменшення проявів алергії на коров'яче молоко, зменшення проявів атопічного дерматиту навіть без явної алергії. І через рік діти мали гарний стан. В когорті, яка отримувала симбіотик, було набагато менше проблем алергічного характеру. Тому, до симбіотиків дуже класно ставлюся. Вони мають позитивний вплив, їх потрібно використовувати, але важливо правильно підібрати препарат. В мене достатнього досвіду, коли препарат спричиняв тяжку проблему у дитини.

Які найбільш поширені запитання та сумніви чуєте від батьків дітей з алергічними захворюваннями, і як ви їм відповідаєте?

Чи може моя дитина перерости астму? Чи можна вилікувати алергію? Чи можна вплинути на перебіг атопічного дерматиту? Чи можна запобігти розвитку алергії у майбутньої дитини, якщо в родині вже є дитина з алергією? Чи не шкідливе тривале використання гормонів, бо батьки їх дуже бояться. Також дуже слушно запитують, коли можна починати обстеження дитини з алергією. Зазвичай батьки чомусь чекають, коли дитині виповниться 2-3 роки, але таким чином ми втрачаємо час. Потрібно розуміти, що алергію може викликати, наприклад, кіт, який спить в одному ліжечку з дитиною. Батьки часто про це не думають. А це може спровокувати шкірні прояви. Це проблема. Ми повинні починати обстеження дітей при підозрі на алергію практично з 3-4 місяця життя. Чим раніше ми встановимо проблему, підтвердимо або виключимо алергію, тим краще. Стосовно симбіотиків, пробіотиків теж запитують. Якщо є проблема з боку шкіри, паралельно функціональні розлади шлунково-кишкового тракту або є, наприклад, часті респіраторні захворювання. А ми знаємо, що мікробіом впливає і на імунну відповідь. Тоді потрібно використовувати ці препарати в профілактиці та лікуванні в залежності від ситуації, з якою ми зіштовхуємося. Астма, на жаль, на сьогодні є хронічним захворюванням, тому його можна лише добре контролювати відповідно до рекомендацій лікаря. Алергічні захворювання теж відносяться до хронічних, тому слово "перерости" є некоректним. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Про перше в Україні ЕКЗ, інноваційні методи лікування безпліддя та шляхи виходу з демографічної кризи: інтерв’ю з репродуктологом Олександром Феськовим у проєкті “Люди задля життя”

Олена Шарікадзе

Як повномасштабна війна вплинула на роботу таких лікарів, як ви?

До всіх перелічених мною факторів, на жаль, додалися фактори стресу, вимушеного перебування в закритих приміщеннях, підвалах, бомбосховищах, де є пил, пліснява, куди люди також спускалися з тваринами. У багатьох не було доступу до ліків. Історія, наприклад, коли в дитини стався приступ астми, а знімати його було просто нічим. Це просто жахлива ситуація. Я вважаю, що ті лікарі, мої колеги, які все ж таки залишилися в Україні, то наша основна місія — зберегти наше майбутнє. Тому, ті діти, які залишилися, навіть з тяжкими алергічними захворюваннями, вони безумовно отримають всю можливу допомогу. 

Я хочу сказати, що я є співробітником кафедри педіатрії. Наша клінічна база — ОХМАТДИТ. Там взагалі робота не припинялася ні на одну хвилину. Лікар — це покликання. Відповідно, якщо ти вже обрав цю професію, то ні війна, ні якісь додаткові обставини не можуть вплинути на це рішення. На жаль, алергічні хвороби державою не забезпечуються, тому що ніхто не хоче мати справу з хронічним пацієнтом. Це тягар, який несе пацієнт самостійно. І треба заплатити за діагностику, і не всі ліки забезпечуються. Ті ж самі антигістамінні препарати. Це спричиняє певні складнощі. Тоді ти не найкраще призначаєш, а те, що може собі дозволити в такому випадку пацієнт.

Schonen — це інновації для здоров‘я нації. Schonen пропонує фармацевтичні товари зі швейцарським стандартом якості й робить інноваційні медичні рішення доступними для всіх.

Дізнавайтесь більше про професіоналів своєї справи та надихайтесь інноваціями незламних медиків України у проєкті Люди задля життяна телеканалі “1+1 Україна”.

Новини по темі