"Певний період наші спортивні редакції висвітлювали події та історії, пов’язані саме з повномасштабною війною", — Володимир Звєров, спортивний журналіст, коментатор, головний редактор «Профутбол Digital»

Головний редактор Профутбол Digital  Володимир Звєров  про свю роботу під час війни (інтерв'ю)

Спортивний журналіст, коментатор та головний редактор «Профутбол Digital» Володимир Звєров розповів про свою роботу в реаліях війни.

Поділитися:

Пригадайте ранок 24 лютого 2022 року. За яких обставин ви дізналися про початок вторгнення?

Мені зателефонував Сергій Маринчак о 6 ранку, мій давній друг та колега. Саме він повідомив, що Київ бомблять. Дружина казала, що теж чула якісь вибухи, але ніхто не хотів в це вірити.

Чи переформатувалися ваша робота із початком великої війни та чим ви займалися?

З початком великої війни робота нашої команди була на паузі, мови про футбол не було. Отямилися через 2 місяці. Спершу запостили матеріал про наслідки окупації Київщини. Певний період наші спортивні редакції висвітлювали події та історії, пов’язані саме з повномасштабною війною.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Наша робота важлива, як ніколи раніше", – старша випускова редакторка УНІАН Марина Григоренко

В який момент футбол повернувся у ваше життя? 

В той час, коли стало відомо, що футбольні команди проводитимуть благодійні матчі, бо ми брали в них участь, як коментатори. Одного разу, під час матчу «Динамо» ми з колегою Олександром Мельниченком почули гучний вибух.  Після цього інтерес до того, що відбувалося на футбольному полі, суттєво впав. Пізніше, як виявилось, всього за кілька кілометрів від нашої студії впали уламки від ракети.

Які відчуття у вас викликає коментування благодійних матчів, які пов’язані з подіями в Україні?

У квітні-травні 2022 року сенси та емоції були іншими. Тоді кожен із нас хотів, щоб матчі проходили в Європі, а іноземці бачили те, що відбувається та допомагали нам. Тоді ми мріяли та сподівалися, що скоро все закінчиться.

У 2023 році ми дійшли до того розуміння, що це довга історія, тому потрібно кожного дня робити все можливе та допомагати. Сьогодні, під час благодійних трансляцій, ми маємо намір якнайшвидше зібрати кошти та передати їх нашим захисникам і захисницям.

Практично на всіх ефірах ми проводимо благодійні збори коштів 

Спортивні редакції систематично проводять збори коштів на підтримку військових. Як вам надходять запити?

У нашої команди є дуже багато знайомих, які так чи інакше з цим пов'язані: або воюють, або волонтерять. Нам надходить певна кількість запитів, які ми збираємо та беремо в роботу. Поки ми не закриємо один збір, не розпочинаємо новий. Це відбувається регулярно. Практично на всіх ефірах ми проводимо благодійні збори коштів.

Після благодійного матчу Євгенія Селезньова нам знову написали знайомі, з якими ми неодноразово співпрацювали під час таких подій. Вони запросили нас допомогти із трансляцією, на якій безпосередньо збиралися кошти для ЗСУ.  Ми завжди охоче йдемо на контакт, бо розуміємо важливість таких зборів.

До того ж у березні 2023 року спільно з Фондом «Повернись живими» вдалося зібрати 15 000 000 грн на закупівлю п’яти мобільних пунктів управління БпЛА в межах «Ліги Аеророздвіки». Нещодавно ми вирішили запустити другий етап. І відтепер акумулюємо кошти на доукомплектування цих спеціальних автівок для аеророзвідників 10 бортами «Лелека-100».

Як завжди, збір відбуватиметься в межах трансляцій футбольних поєдинків Чемпіонату України з футболу на FootballHub та «ПРОФУТБОЛ Digital», а також телеканалах 2+2 та УНІАН. Всі охочі зможуть надсилати свої благодійні внески на спеціальну Банку та проєктний рахунок, що розміщений на сайті «Повернись живими»

На жаль, ми звикли до футболу без глядачів і це сильно псує атмосферу. Це знижує важливість футболу, але це наша реальність.

Група 1+1 media реалізовує проєкт «Спортивний фронт». Спортивні журналісти також залучені та продовжують висвітлювати події на цю тему. Зокрема, розповідають про те, яких втрат зазнав український спорт від початку великої війни.  Як взагалі сприймається футбол без глядачів, адже нині через постійну загрозу ракетних ударів на трибунах немає глядачів? 

Насправді це триває вже 3,5 роки. 11 березня 2020 року був перший футбольний матч без глядачів в межах Кубка України. Пам’ятаю, як один із фанатів «Десни» тоді вирізав картонну фігуру футболіста та поставив її на трибуни. На жаль, ми звикли до футболу без глядачів і це сильно псує атмосферу. Це знижує важливість футболу, але це наша реальність. Вірю, що глядачі все ж таки повернуться на трибуни, буде чутно шум та реакції вболівальників.

Особисто я хочу, щоб ця програма відрізнялася від інших подібних, а люди бачили всі історії зсередини.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Треба робити так, щоб довкола все покращувалося, тоді всі мрії обов’язково здійснюватимуться", — Тетяна Поляковська, кореспондентка УНІАН​

На YouTube-каналі «Профутбол Digital», який входить до складу 1+1 media, ви запустили свою авторську програму, яка виходитиме щотижня. Розкажіть, як взагалі виникла ідея?

Завжди був з головою занурений у футбол. Я 7,5 років був головним редактором телевізійного проєкту «Профутбол». Відповідав за всі матеріали, які виходили в програмі. До того ж протягом 15 років так чи інакше з'являвся в кадрі та провів чимало ефірів. Зараз розумію, що у мені накопичилась велика кількість футбольної інформації, якою б хотів ділитися з іншими. 

Якось з командою почали обговорювати створення авторської програми на YouTube. Дякую Данилу Щестюку, керівнику управління спортивних проєктів, який став каталізатором у створенні авторської програми, підтримавши цю ідею. 

У «Звєров Про Футбол» ділюсь власними думками та аналізую інформацію. До обговорень долучаються запрошені гості, серед яких —  футболісти, а також журналісти та інші медійні особистості, які цікавляться футболом. Ми працюємо у двох форматах: щопонеділка я обговорюю те, що відбувалося на матчах, а вже щоп’ятниці запрошую гостей. Відверто кажучи, вести авторську програму — це дійсно щось нове, адже відчуваю тотальну відповідальність. 

Як перший випуск сприйняла ваша аудиторія? Що писали в коментарях?

Загалом писали позитивні коментарі, що мене, до речі, приємно здивувало. Хоча я насправді звик до будь-яких коментарів та абсолютно чітко розумію, що у людей є своя думка, яку вони можуть по-різному доносити.  

Ваша команда неймовірно об’єднана. У чому головний секрет?

Я багато років займався комплектацією редакції. Зазвичай, коли бачив, що людина готова рости, вона ставала частиною нашої команди. Абсолютно все залежить від них самих, треба просто вчасно допомогти. 

Я дивлюсь на ставлення людини до українського футболу, яке в неї розуміння та що вона знає базово. Це важливо для старту. А решта — я навчу. Така моя логіка. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Я намагався координувати весь процес та систематизувати хаос", — Антон Юр’єв, національний керівник з продажів про роботу в умовах війни

На які людські чесноти ви першочергово звертаєте увагу та як розумієте, що це ваша людина?

Запитую «Барселона, чи Реал?». 

Якщо без жартів, то звертаю увагу на те, наскільки людина хоче робити те, що їй пропонують. Інший важливий момент — зацікавленість футболом. Я дивлюсь на ставлення людини до українського футболу, яке в неї розуміння та що вона знає базово. Це важливо для старту. А решта — я навчу. Така моя логіка. 

Новини по темі